Порой се изля над с. Ресилово, има наводнени мазета и затлачени градини

Ето как изглеждаха градините в с. Ресилово.
  • Стръмните улици са отнесени, с работници започваме да отстраняваме щетите, заяви кметицата на сапаревобанското село Силвия Гладникова

  • Беше много страшно, водата беше до колене, каза бившата готвачка Македонка Лазарова

Кални реки потекоха в Ресилово след силния порой, който се изсипа над селото в неделя вечерта. Местните жители се оплакват от наводнени мазета и затлачени градини. Пороят е засегнал жилищата на 10-ина семейства, които се намират в горния край на сапаревобанското село.
„Ние и с. Овчарци пострадахме най-много. Пороят удари най-вече горния край на селото. Засегнати са мазетата на хората, градините пък са затлачени. Всичките ни стръмни улици са отнесени.

Не абсолютно целите, но са доста разровени. Пороят беше с много голяма сила”, каза пред „Вяра” кметицата на Ресилово Силвия Гладникова.
Тя веднага е отишла на място заедно с работници и други жители на селото, а след малко е пристигнал и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев. „Каквото можахме да предотвратим, го направихме. Аз, работници и хора от селото излязохме на пороя и тръгнахме към засегнатата част от селото. Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев също дойде, когато беше най-силният дъжд. Извикахме и багер, за да ни помогне в тази тежка ситуация”, допълни Гладникова.
Кметицата има уверение, че селото ще получи необходимия материал за поправяне на щетите.
„Предстои ни подравняване на улиците и засипването им с материал, който ще ни бъде предоставен от община Сапарева баня. Ще трябва да изчакаме, защото прогнозите на синоптиците са, че ще има валежи всеки ден до 15 юни. Ето, дори и в момента отново вали. Ако тръгнем да възстановяваме щетите сега, е все едно да наливаме от пусто в празно. Не знаем кога природата ще съсипе това, което ще направим. Надявам се времето да се оправи по-скоро, за да можем да възстановим щетите”, завърши Силвия Гладникова.

В с. Овчарци също потекоха кални реки.

Най-потърпевша е бившата готвачка Македонка Лазарова, която живее на ул. „Изгрев”, в крайна махала, под планината.
„Беше много страшно. Валя 45 минути и се събра много вода. Мазетата ни се напълниха. Водата беше до колене. Бях чисто сама вкъщи и много се уплаших. Обадих се на кметицата Силвия Гладникова. Тя реагира веднага, веднага реагира и общинският кмет Калин Гелев, за 10-ина минути изпратиха багер. Багеристът също се справи бързо със ситуацията, копна на 2-3 места, та водата се разля и слезе по улицата. Иначе, както се беше събрала, можеха да ни отидат къщите. Наистина можеше да стане много страшно. Благодарна съм и на Гладникова, и на Гелев, и на багериста, когото не познавам”, каза Македонка.
Жители на съседното село Овчарци също се оплакаха от щетите, които поройният дъжд е нанесъл.
„В неделя вечерта и тук беше страшен порой. На няколко пъти валя много силен дъжд, дори и днес (б.а. – вчера) продължава да вали, макар и не толкова силно”, коментираха наши читатели от с. Овчарци.