Порой потопи Трънско, наводнено е село

  • Активирано е свлачище, върху платното има наноси от кал и дървета – дежурни екипи ги разчистват

 

Трънско постепенно се възстановява, след като над общината се изсипа огромно количество дъжд и река Ерма е преляла. Наводнено е село Мрамор. Падналият дъжд е бил 11-12 л/кв. м, което е довело до излизане на приток на река Ерма от коритото му на територията на Мрамор. Били са залети приземните етажи на 10 сгради – 8 селскостопански постройки и 2 жилищни. Активирано е и свлачище на един от третокласните пътища – върху платното има наноси от кал и дървета. Пътят се почиства от Областно пътно управление и екипи на община Трън. Съобщава се и за наводнен трафопост в населеното място. Цяла нощ екипи на ЧЕЗ, Областно пътно управление и пожарната са били на място и са работили в проблемните участъци. Няма бедстващи хора. Язовирите в област Перник имат достатъчен свободен обем и са под постоянно наблюдение, уточнява пресцентърът на областната управа в Перник.

„След дъждовете на три места пътят е затрупан от свлачища, някои от дърветата са с отрязани върхове (предполагам в опит да се разчисти), паднали дървета висят над пътя. Бъдете внимателни, когато карате”, съобщиха потребители във фейсбук групата „Трън и Трънско”, където бяха публикувани и снимки от пороя. Щетите от бедствието отприщиха лавина от коментари във фейсбук групата. Ето част от тях: „Свлачища и щети, предизвикани от дърводобива, тепърва ще има. Виновни са безхаберните чиновници, пуснали са фирми и всеки реже, сече, извозва, откъдето му падне. Ще има още много свлачища и отнесени пътища.

Снимки: Фейсбук група: Трън и Трънско

Можеше да се прочисти гората поетапно, сече, извозва, залесява и тогава да се влиза в друг участък примерно. Хем изсякоха гората, хем разрушиха пътя, това го правят от години. Сечта в Трънско съсипа инфраструктурата навсякъде по селата”. Друг потребител на групата информира, че при разговор с общинското ръководство на Трън за проблемния участък Мрамор-Горочевци е станало ясно, че само ще се попълват дупки, за ремонт не отговаряла общината, защото бил 4-ти клас път. В групата показаха и снимки за състоянието на пътя към село Ерул. „Най-лошото е, че нагоре по черния път има няколко къщи, в които живеят хора. Едната жена е самотна баба на 94 години. Хората от селото й носим храна по калта нагоре, защото тя няма как да се придвижи… Асфалтовият път е направен на решето от машината, която по принцип трябва да се вдига, като минава от там”. „Старите хора са оставени на произвол. А дървата не спират да се секат”, гласи друг коментар.

За постепенно нормализиране на ситуацията след поройния дъжд съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник в следобедните сачове на 6 юни. Работници с багер и камион са започнали укрепване и вдигане на диги по бреговете на реката. Почистват се и дворове, а екип на АПИ обезопасява трасето с активирани свлачища. Няма данни за пострадали хора и допълнителни материални щети.