Десетки вярващи от Дупница 2 часа ходиха пеша до храма на Дренски рид

Майсторите на чешмата Симеон Петров, Валентин Сиревнярски и Лазар Стоилов
  • 84-годишната обичана учителка Малинка Войнова: За мен качването до храма е победа на духа

 

84-годишната литераторка, пенсионерка от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Малинка Войнова и десетки вярващи 2 часа се катериха пеша до Дренски рид, за да запалят свещи за здраве в храма, който се намира в местността.

Разходка на поляната из Дренски рид

Любимата на няколко поколения учителка сподели: „За мен качването до храма пеша е една победа на духа. Наградата ми е да усетя мириса на божественото ухание на червения трендафил по тясната пътечка  пред храма, който никога досега не ме е възпрял да стигна до храма или одраскал. А слизането пеша го приемам, че след като човек е достигнал до заветния връх и му се е насладил достатъчно, е редно и да слезе от него. Бих се радвала, ако вечните политици, оглозгващи до кокал България, го разбираха”. Сред множеството дупничани, дошли на Дренски рид, бе и семейство Ани и Пламен Белчеви, които доведоха със себе си и  внучката Сияна.

84-годишата литераторка Малинка Войнова

Ани и Пламен се помолиха за здраве и запалиха свещички в храма и за дъщеря си Слави и съпруга й, както и за двамата внуци, които живеят в Канада. Те си пожелаха скоро семейството им да се събере в Дупница, всички живи и здрави. До храма и после да нагледа лозето си се качи и бившият домакин на община Дупница Петър Михайлов. Заради  дъждовното време и лошия път за автомобили тази година не бе раздаван курбан в храма, отец Илия само отслужи литургия.

Черквата на Дренски рид-Дупница

Дупничани пиха вода и от красивата чешма, построена до храма. В нея е вграден каменен часовник розетка, разделен на 12 равни части. Чешмата под храма е градена от тримата  майстори приятели – Симеон Петров, Валентин Сиренярски и Лазар Стоилов.

Надежда запали свещичка за здраве в храма
Отец Илия отслужи литургия в храма.