Овчи курбан за здраве се ля в Бобошево

Явор Бошикьов разлива курбан.
  • Майсторът Георги Страшников сготви ястието

Мотосъстезателят Явор Бошикьов даде овчи курбан за здраве в двора на храма „Света Троица” в Бобошево. Той съобщи, че зограф, помолил да остане анонимен, е изографисал безвъзмездно стени в храма.

Явор Бошикьов с майстора на курбана Георги Страшников
Вене Козарчето от Вуково на курбана на Свети Дух в Бобошево

Поп Атанас освети овчия курбан. Овенът за чорбата бе дарен от застрахователя Добри и пожарникаря Светлъо Соколов. Майсторът Георги Страшников сготви ястието и се зарече да направи голям курбан и за всички емигранти от Бобошево в Италия. Първи помощници на майстора в приготвянето бяха Георги Стамболийски, Валентин Везенков, Николай Граховски и Янко Станкев.

Дарените осветени дрехи на храма бяха продадени на миряни.
Общинският съветник Стефан Тачев със съпругата си Нели и приятели на курбана

Повечето вярващи насядаха направо на тревата в двора около храма под сянката на плодни дръвчета. Празника уважиха общинският съветник Стефан Тачев и семейството му, Вене Козарчето от Вуково, вярващи от селата Фролош, Висока могила и Драгодан.

Курбана разливаха Явор Бошикьов, Николай Граховски и Георги Страшников. Събралите се на курбана откупиха за дребни пари и дарове, осветени в храма.

Тираджията автомонтьор Георги Китин също помагаше за курбана.
Виолета реже салатка на съпруга си Райчо Цикловски.
Десетки миряни хапнаха курбан на Свети Дух в Бобошево.

Преди Явор за курбана се е грижела майката на Николай Граховски – Сийка Граховска, която впоследствие е предала грижите за храма на мотосъстезателя. Това разказаха Райчо Цикловски и Виолета от Висока могила. Двамата са бивши конструктори от ЗИО в Дупница. Райчо и Виолета бяха на една трапеза със съседката си от Висока могила Венета.

От село Цървище за курбана с комшии дойде и Станимир Коларски. Бобошевската бизнесдама Иванка Натина с всичките си служители също бяха на курбана. На трапезите седнаха автомонтьорът тираджия Георги Китин, Янко Станоев със семейството си и мн. др. Бизнесменът Светльо Соколов дойде със съпругата си. Производителят на череши Христо Джукев беше полегнал под слива, а до него хапваха курбан масажистът Златко Карашев и Иван Попов-Попето. Иван Галенков-Пилето се изфука с късметлийска каубойска шапка и покани празнуващите на следващия курбан на Петровден на параклиса „Свети Петър и Павел”.