Най-младите борци от Петрич се завърнаха с 5 медала от турнир в София

Петричките състезатели

Първи турнир по борба в памет на проф. Райко Петров се проведе в комплекс „Дианабад” в София, като представителите от Петрич се представиха доста успешно.
Около 300 състезатели премериха сили на тепиха по време на турнира. Надпреварата бе за подготвителни групи, класически и свободен стил. При класиците участие взеха около 150 деца от 9 клуба – НСА-Академик, ЦСКА, „Левски”, Враца, Златица, Костандово, Кюстендил, Дупница, Перник.
В свободния стил сили премериха също около 150  деца от Сандански, Петрич, НСА-Академик и два столични клуба.

Иван Божинов

Организатор бе Катедрата по борба и джудо към НСА, съвместно с БФБ.
СКБ „Беласица-Цар Самуил” бе воден от Димитър Алексов и Венцислав Филчев. Както е известно, Димитър Алексов е заслужил треньор в този вид спорт, негови възпитаници са известните в Европа и света състезатели Серафим Бързаков и Петър Касабов.
„С шест състезатели участвахме в този турнир.
Спечелихме два сребърни медала – Марио Атанасов в категория 20 кг и Красимира Пашова – в категория 45 кг.
Бронзови медали спечелиха Йоан Филчев в категория 28 кг – син на международния съдия по борба Венцислав Филчев и шеф на петричкия клуб, Иван Божинов – в категория 35 кг, и Борислав Божинов – в категория 20 кг. От три месеца работя с тези състезатели и те надминаха моите очаквания, защото на тепиха мериха сили с техни колеги от именити клубове от страната, готвещи се от дълги години заедно. Уверен съм, че ако продължават така, ще има нови Серафим Бързаков и Петър Касабов, с които се гордея”, сподели заслужилият треньор по борба Димитър Алексов.

Проф. Райко Петров е един от символите на българския спорт. Ректор е на НСА от 1987 до 1990 г. С неговото име са свързани едни от най-големите успехи на българската борба и има значителен принос във формирането на прославената ни школа в свободния стил. В професионалната си кариера е дългогодишен председател на БФ Борба, зам.-председател на БСФС, член на БОК, вицепрезидент на ФИЛА, ръководител на Техническия комитет и висшата треньорска школа по борба и др. Като треньор и спортен деятел участва в 12 поредни Олимпийски игри. Избран е за лауреат на Международната зала на славата по борба – Оклахома, САЩ.