Преброяване 2021 подробно ще описва роднинските ни връзки и имотите ни

  • При отказ да бъде включен в преброяването, гражданинът ще трябва да плати глоба от 160 лв.

 

При преброяването през 2021 г. държавата ще събира подробни данни не само за гражданите, техните роднини, семеен статус и деца, но и за имотите, вещите, дори транспорта, който ползват.

Това сочи Проект на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2010 г., предаде репортер на БГНЕС.

В документа подробно е описано как общо пет държавни ведомства – Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните преброителни комисии, както и общинските преброителни комисии ще събират данни не само за гражданите, но и за вещите им.

Преброителите подробно ще описват гражданите, които обичайно пребивават на територията на страната; тези, които временно пребивават у нас; чужденците, получили разрешение за пребиваване, както и лицата без гражданство, както и жилищния фонд. В статистиката няма да се включват български граждани, които живеят в чужбина, чужди граждани – членове на персонала на дипломатически мисии, служители на междудържавни и междуправителствени организации, чуждестранният военен персонал в България, екипажите на чуждестранни речни и морски кораби по пристанищата у нас, както и екипажите на чужди самолети и пътниците в тях.

При преброяването на българските граждани подробно ще се описва техният пол, ЕГН, дата на раждане, връзка между членовете на домакинствата и семейството, постоянният и настоящият адрес, гражданството им, статутът им, държавата и мястото на раждане, семейното им положение, броят живородени деца, степента на завършено образование, грамотността им, текущото участие в образование, етническата им група, вероизповеданието им, майчиният им език, трудовият статус, професията или длъжността им, дори името на предприятието или организацията, в която работят. В националната статистика дори ще влезе информация за местоположението на работата или учебното заведение на човека, както и дори видът на транспорта, използван за пътуване до работа. Хората ще бъдат разпитвани за вътрешната и външната миграция на членове на домакинствата им, както и за степените на трайно намалена работоспособност или увреждане.

Подробно ще се описват и сградите, независимо дали в тях живеят хора, или не, както и жилища в нежилищни сгради, ако в тях живеят хора.

При преброяването на жилищния фонд у нас ще се събират двойно повече данни – веднъж на самата сграда – подробно ще се описват адресът на сградата, географските координати и входовете на сградата, видът й, местоположението й, годината на построяване, типът на строителната конструкция, броят на етажите, наличието на другите обекти в сградата, които се ползват за нежилищни цели, както и достъпността на сградата.

И втори път – подробно ще се описват и частните жилища на хората – според чл. 19 от документа, ще се събират подробни данни за адреса на жилището и неговия вид, статута на владеене на жилището, типа собственост, общата застроена площ, броя на помещенията и стаите, опис каква е кухнята и спомагателните й помещения, енергийната й осигуреност и ефективност, водоснабдяването и канализацията, както и санитарните помещения. Преброителите ще наблюдават и описват материалната осигуреност и услуги на жилищата.

Данните, които хората ще съобщят за жилищата си, ще се сравняват с кадастралните карти от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която ще бъде задължена да предостави данните си на НСИ.

Всички данни за преброяването се събират непосредствено от физическите лица, регламентира още проектът на закона.

Гражданите ще могат да попълнят електронни карти по интернет за преброяване от 22 януари до 31 януари. За тези, които не са попълнили – физически преброители ще посетят гражданите от 1 февруари до 15 февруари от 8 до 20 часа. Затворници, тежко болни, малолетни и непълнолетни деца, както и поставени под запрещение няма да могат да дават данни.

Преброителите ще са задължени и да питат относно раждаемостта и репродуктивното поведение на населението, за миграцията, както и за това как хората разпределят времето си през деня.

За преброители на населението ще бъдат наети обикновени физически лица. Събираните по време на преброяването пълни лични индивидуални данни за всички български граждани са статистическа тайна. За сигурността на тайната пък преброителите ще попълват най-обикновена декларация. Ако декларатор разгласи лични данни, ще трябва да плати глоба от 2000 до 6000 лева, но само ако с данните не е извършено престъпление.

Ако гражданин откаже да бъде включен в преброяването, ще трябва да плати глоба от 160 лв. /БГНЕС