Цветя за 125 години от рождението на Димитър Пешев в Кюстендил

125 години от рождението на Димитър Пешев бяха отбелязани в Кюстендил. Пред паметника на големия българин представители на общината и признателни граждани поднесоха цветя.
Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 г. в град Кюстендил. През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната завършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно като прокурор, а от 1932 г. е адвокат.
През 1935 г. Димитър Пешев става министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на 24-тото обикновено Народно събрание, първото след Деветнадесетомайския преврат.
От 1940 г. отново е подпредседател на 25-ото обикновено Народно събрание. Гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията и лично председателства заседанието, с което е приет на 19 ноември на 1940 г.
За Димитър Пешев светът знае, че е “Човекът, който спря Хитлер” и е спасил 48 000 български евреи от сигурна смърт.
Точно един ден преди депортацията Пешев е предупреден от свои приятели от Кюстендил. Той събира няколко депутати и влизат в кабинета на тогавашния министър на вътрешните работи Петър Габровски, който дава зелена светлина за депортацията.

Хората са били събрани в тютюневи складове, за да бъдат депортирани. Тогава Пешев казва на Габровски, че ако не прекрати тази депортация, ще предизвика голям скандал в парламента. Така Пешев принуждава цар Борис Трети и правителството да отменят заповедта, с която влакът с 48 000 български евреи трябва да отпътува за „Аушвиц”.

За своите действия обаче Пешев плаща висока цена. Министър-председателят го обвинява в предателство. Предлага на парламента да го изключи и да му отнеме длъжността заместник-председател на Народното събрание. През 1945 година Народният съд го осъжда на смърт, която бива отменена в последния момент. Впоследствие го осъждат на 15 години затвор за антисемитизъм.