На събор в земенското село Пещера: „Бабите” от Бистрица завоюваха злато със сватбарски песни

  • Елена Бошова и Милчо Павлов се окичиха със златни медали като солисти, журито позлати Елена Симеонова за хумор

 

Таланти от Бистрица спечелиха злато на Шестия национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност, проведен в земенското село Пещера. С награди в дупнишкото село се върнаха самодейци от местното читалище „Светлина 1927”, изявили се на събора.

„От нашето читалище участваха Женската фолклорна група и Мъжката фолклорна група “Бистришки извори”. Златни медали взеха Женската фолклорна група, Елена Бошова и Милчо Павлов –  за индивидуално изпълнение, и Елена Симеонова, изявила се със словесен фолклор. Песните и хуморът бяха свързани с темата на фестивала. Високата оценка ни дадоха жури с председател проф. д-р Лозанка Пейчева и членове Цветна Манова и Николай Балабанов”, каза секретарят на читалището и худ. ръководител на  певческата група на жените Гергана Спасова.

Националният фолклорен събор-конкурс „Сватбена обредност“ се провежда от 2010 г. Организиран е от Народно читалище “Крюгер Николов – 1922”, село Пещера, с активното финансово съдействие на кметството в село Пещера и община Земен. Главната му цел е да възроди, съхрани и популяризира уникалните моменти на българската традиционна сватба. Участниците представят сватбарски музика, песни, хора, обреди и ритуали, носии и реквизит и словесен фолклор.

След успеха си „Бабите”, както са наричани бистришките самодейци, се готвят за фестивала на народното творчество “Фолклорна магия” в Банско, който на 14 юли.