9 паралелки за прием след седми клас ще бъдат закрити в област Благоевград

  • За кандидатстване в тях няма подадено нито едно заявление или са подадени две или три

Девет паралелки за прием след седми клас ще бъдат закрити в област Благоевград. Това каза за БТА Методи Попов, началник-отдел “Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието (РУО) в Благоевград.
Закритите паралелки са в училища на територията на цялата област и са такива, които не могат да съществуват дори и при минимален брой ученици заради изключително ниския интерес към тях, посочи Методи Попов. Той допълни, че за кандидатстване в тях няма подадено нито едно заявление или са подадени две или три.
Сред закритите са паралелки в обединени училища, в професионални гимназии, има и закрити профилирани паралелки. Закриването е съгласувано с представителите на местната власт, директорите, педагогическия персонал и обществените съвети, допълни Попов.
От Регионалното управление на образованието в Благоевград казаха, че започна записването след първо класиране за прием в осми клас в област Благоевград. Крайният срок е 16 юли.
От РУО допълниха, че общият брой на учениците, класирани на първи етап в областта, е 2573-ма. Има и ученици, които заради нисък бал не са класирани никъде според желанията си. За учебната 2019-2020 година паралелките в училищата в Благоевградско са 119, а местата в тях са 3094, казаха още от Регионалното управление на образованието в Благоевград.