Художници от цялата страна се включват в благотворителна изложба с портрети на Невена Коканова

Николай Табаков събираше дарения за паметника на Невена
  • Материалната подкрепа от страна на дупничани за паметник на актрисата е слаба, разочарован е инициаторът Николай Табаков

    Художници от цяла България ще подкрепят инициативата на Николай Табаков за изграждането на паметник на Невена Коканова в Дупница.
    Участие в изложбата до този момент са потвърдили художниците Иван Иванов от Дупница, Пирин Македонски от Кюстендил, Драган Милев-Драги, Велиана Симеонова, Калина Тонева, Жасмина Широва и Стефана Аргирова от София, Светозар Колев-Питкин от Габрово, Надя Пеовска от Бургас и Стефан Балтов от Горна Оряховица. Творците са се заели с рисуването на портретите и ще ги дарят специално за каузата.
    Всички картини ще бъдат изложени на 31 юли в галерия „Лампион” в София, като ще се продават благотворително. Събраните средства ще отидат в сметката на Сдружение „Паметник на Невена Коканова в Дупница”.

    Коканова на централния площад „Свобода” в Дупница.

    „Предполагам, че и още художници ще се включат в инициативата. За съжаление материалната подкрепа от страна на дупничани е слаба. Стоях няколко дни на площад „Свобода” и хората ме поздравяваха за идеята, но не помогнаха с пари. Това малко ме демотивира, но няма да се откажем, ще продължим напред с тази кауза. Според мен към февруари или март следващата година вече ще имаме събрана около половината от необходимата ни сума. Стремим се към 40 000 лева и се надявам те да са достатъчни. Едва в първите месеци на 2020 година ще се заемем с административните дейности като среща с представители на община Дупница. Ще поискаме разрешение за издигането на паметника, ще обсъдим по-подробно и кое ще бъде точното място. Когато имаме половината от сумата, ще започнем да търсим и скулптор, който да се заеме с направата на паметника”, каза пред „Вяра” Николай Табаков.
    Сдружението вече има и Paypal акаунт за дарения от чужбина. Всеки, който желае, може да изпрати дарения на този адрес в Paypal – pametnik.n.kokanova@gmail.com