Строителството на голям туристически комплекс край Самоков за 300 млн. евро започва догодина

Строителството на първата част от голям туристически комплекс с голф игрище край Самоков, който се подготвя от няколко години, се очаква да започне през 2020 г. Инвеститор е дъщерно дружество на “Маркан холдинг” – “Голф Окол”, като целият проект се оценява на 300 млн. евро и ще се изпълнява на няколко фази. Само в първия етап, който включва голф игрище, 5-звезден хотел и част от предвидените ваканционни и жилищни имоти в комплекса, ще бъдат вложени приблизително 60 млн. евро. Намеренията на компанията са този етап да приключи за около три години.
Комплексът ще е разположен на площ от около 3000 дка в землището на село Горни Окол, като в различните посоки ще гледа към язовир “Искър” и планините Плана и Рила. Справка в имотния регистър показва, че земята е купена през 2014 г. от община Самоков. Целият проект предвижда изграждане на международно голф игрище от 18 игрални полета и площ от 650 дка, 5-звезден хотел, ваканционни и жилищни сгради, екоферма с туристически характер, търговски, развлекателни, спортни и други съоръжения. Проектът ще се изпълнява на части, като цялостното му развитие ще обхване период от около 20 години. Това включва най-вече поетапното изграждане на жилищните сгради по квартали. Досега в проекта са инвестирани около 8 млн. лв.
В момента тече интензивен процес на проектиране, като отделните проектови елементи са в различен етап, уточниха от компанията.