Сърбите отбелязаха 7 години от смъртта на демокрацията

В центъра на сръбската столица Белград се проведе 36-и протест срещу режима на президента Александър Вучич. Той беше организиран от гражданското движение „1 от 5 милиона“.

Участниците отбелязаха „7-годишнината от смъртта на демокрацията в Сърбия“ – колкото е и времето, откакто Вучич е на власт, заемайки различни позиции.

Протестът приключи пред сградата на президентството с основното послание, че Вучич сам ще участва в следващите избори, ако няма условия за честен и свободен вот. Пред президентството бяха изсипани чували „с изборни бюлетини“, на които беше изписано – „Александър Вучич: бъдещето за Сърбия“.

В подлеза на централния площад „Теразия“ протестиращите се опитаха да залепят плакати с лъжите на Вучич, но опитът им беше неуспешен поради боядисването на стените на подлеза със специална боя. В същото време агенция БЕТА предаде, че общинските полицаи са се опитали да накажат всеки един, който лепи плакати.

Полицията се намеси и прогони протестиращите от тунела.

И този път протестиращите се събраха и пред сградата на държавната телевизия РТС. Там те свалиха знамената на телевизията и издигнаха два флага с надписи „За свободни избори“ и „За свободни медии“.

Централният вход на РТС бе облепен с малки лепенки, върху които пишеше вместо РТС СПС – Сръбска прогресивна партия на Вучич.

Протестите в Сърбия започнаха през месец ноември 2018 г. след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца.

Въпреки масовото недоволство президентът Вучич все още е на власт. Една от институциите, които са чест обект на критика, е националната телевизия и радио, където понякога се стига и до сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. /БГНЕС