Младежкият център за обучение, отдих и спорт в Попови ливади ще се ползва с приоритет от българи и македонци

Владимир Москов
  • Предвиждаме 30 места за настаняване, ще има конферентна зала, също така и ресторант, каза кметът на Гоце Делчев Владимир Москов

 

Ученическият лагер в гоцеделчевското село Попови ливади, към който мнозина пазят сантимент, съвсем скоро ще бъде изцяло обновен и превърнат в младежки център за обучение, отдих и спорт. Лагерът не работи близо 7 години и състоянието му е лошо. След спечелен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония в центъра ще се създадат отлични условия за отдих и спорт. Общата стойност на проекта е 560 000 евро, от които 250 000 са за община Гоце Делчев.

„Изпълнението ще реализираме на два етапа. В първия етап изцяло ще обновим основната сграда. Предвиждаме 30 места за настаняване, ще има конферентна зала, също така и ресторант. Там ще могат да се срещат млади хора от България и Северна Македония, които да обменят идеи, да учат и да се забавляват заедно. Във втория етап на проекта ще сменим бунгалата, които ще могат да поемат капацитет между 70 и 100 човека“, каза за Радио Благоевград кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. По думите му предстои да бъде изпълнен още един проект по програмата България – Гърция, който предвижда изграждането на Посетителски център до лагера, в който гостите ще се запознават с природата и животинския свят във и около Попови ливади, ще се провеждат и беседи.

Новият младежки център ще може да се ползва с приоритет от младите хора от България и Северна Македония, но ще посреща и по-възрастни гости, които искат да почиват на Попови ливади.

„В момента Агенцията за обществени поръчки ни одобрява процедурата за изпълнение. Ако нямаме обжалване, може да се започне работа още през есента, но най-активно ще се работи през пролетта на следващата година. Важното е, че средствата са осигурени“, каза още Москов. По думите му през лятото на 2020 година обновеният ученически лагер ще може да посрещне първите си гости.

С лагера са свързани много поколения през годините. Гоцеделчевци си спомнят за военните обучения, които са се провеждали през ученическите им години на Попови ливади:

„Това място е емблематично за нас. Има я носталгията. Там детството бе по-истинско. Забавлявахме се, брахме горски малини, ягоди и боровинки. Около лагерния огън споделяхме емоциите си от преживяното всеки ден“.

Местността Попови ливади е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г., а от няколко години вече е със статут на село.

„Добри са възможностите за отдих в селото“, категоричен е Владимир Москов, който заяви, че се започва работа по подобряване на инфраструктурата и водоподаването.

„Иска ми се да изградим и малка ски писта, център за игра за деца, както и да развием планинското ориентиране, за което има чудесни условия“, каза още градоначалникът./БНР