Авария на далекопровод остави близо денонощие без ток 10-ина кюстендилски села

Спаска Методиева

Силна буря извади от строя 20 kV далекопровод и остави близо денонощие без ток жители на 10-ина кюстендилски села. Пораженията са станали в петък малко след 22 часа, когато над Кюстендил и региона се развихри страховита буря, със силен вятър, дъжд, светкавици и гръмотевици. Авариралите стълбове са били в района на село Трекляно, които захранват с електричество голяма част от селата. Сред потърпевшите бяха Николичевци, Лозно, Драговищица, Ръждавица, Коняво, Стенско, Гюешево, Добри дол, както й Трекляно.

В групата „Аз съм от Кюстендил” в социалните мрежи живеещите на близкото до Кюстендил село Лозно се възмущаваха от бездействието на ЧЕЗ.

От ЧЕЗ съобщиха, че на мястото на аварията непрекъснато са работили 4 екипа на дружеството, но тя е била доста голяма, затова и близо 18 часа домакинствата са нямали ток.

“Токът спря в петък по време на бурята, като първо изгасна уличното осветление. Електрозахранването бе възстановено в събота, малко след 18 часа, но втора нощ улиците са в мрак. Разбрах от други хора, че има гръмнали и телевизори, а да не говорим, че хладилниците се размразиха за нула време. Явно аварията е била много сериозна”, каза Светлана от Лозно.

“Нямахме почти 20 часа ток, от 22 часа в петък до събота към 18 часа. Много от жителите ми се оплакаха за различни проблеми, много и негодуваха, че нищо не съм направила. Тъй като не успях да се свържа по телефона с ЧЕЗ, поисках съдействие от община Кюстендил, които ми обясниха проблема и че се работи по отстраняване на аварията. Хората от селото също са се опитвали да се обадят на ЧЕЗ, но линиите били непрекъснато заети. Някои звънели на 112, откъдето им казали, че те не отговарят за ЧЕЗ, само за пожарна, спешна помощ и полиция. Най-добре да звънят на кмета, той да вземе нещата в ръце. Доколкото можах, го направих. Говорих с други мои колеги от селата без ток и сме единодушни, че като кметове трябва да имаме директна телефонна връзка с ЧЕЗ-Кюстендил, за да ги информираме лично за ситуациите, а не да звъним на единния номер, на който или никой не отговаря, или дава „заето”. Вече всички в селото имат ток и дано скоро няма други проблеми”, каза Спаска Методиева, кмет на село Николичевци.