Ветеринарният лекар Първан Дангов: Твърде вероятно е чумата по свинете да се прояви и в нашия регион

Първан Дангов
  • Продавачката в месарница Елена Александрова от Дупница: Клиентите ни не се притесняват да си купуват месо, цената му не се е увеличила

  • Стамен от с. Сапарево: Уплашен съм, наскоро си купих луканка, която горчеше изключително много

Кризата с чумата по свинете у нас се разраства с всеки изминал ден. В някои региони на страната е обявено бедствено положение, а на много места стопани бранят животните си с протести. Ще стигне ли проблемът и до Югозападна България и взимат ли се мерки в района?

Елена Александрова

За коментар по темата потърсихме и един от най-известните ветеринари в Дупница – Първан Дангов. Бившият кмет на града работеше като експерт в ОДБХ-Кюстендил и е запознат с подобни вируси сред животните.
„Това заболяване по свинете е много тежко. В последните поне 50 години, може би и повече, България не помни толкова тежка епидемия, свързана със заболяване по свинете. Това е остро вирусно заболяване, което не се поддава на лечение и профилактика.

Стамен от с. Сапарево

Трябва да полагаме максимални усилия заедно с органите на местната и държавната власт, за да не стигне до нашия регион. Това касае не само поминъка на хората, които задоволяват личните си домакинства с отглеждането на домашни прасета, но и индустрията в цяла Югозападна България. Говоря за месопреработвателни предприятия и за ферми, където се отглеждат по-голям брой свине. Така че всичко зависи от държавата. Естествено, винаги може да се желае още по отношение на информационната кампания и като че ли там нещата куцат най-много. Чисто организационно трябва да се случат и подобрят нещата.

Николай от Дупница

Във всяко едно населено място трябва специалисти заедно с органите на местната власт по-добре да разясняват всичко, свързано с чумата. Естествено, много важно е и преброяването. В момента никой не може да каже какъв брой домашни свине се отглеждат в личните стопанства. В нашия регион има заповед на областния управител, който е разпоредил да се извършва дезинфекция по транспорт: по паркингите, по крайпътните заведения и бензиностанциите. Също така е забранено транспортирането на свине от едно място на друго. Като тръгне новият ловен сезон, трябва да се види и дивата популация дали изобщо вирусът циркулира там. Миналата година бяха изпратили проби и този вирус го нямаше”, заяви Първан Дангов.
На въпрос дали държавата не изпуска юздите в борбата си с чумата, той отговори:

Месарниците продължават да зареждат свинско месо.

„Практическите действия няма как да бъдат други. Справянето с това заболяване се прави точно по този начин. В Югозападна България поне няма големи свинекомплекси, които непосредствено да бъдат застрашени от инфекцията. Трябва да се види как точно заболяването прониква в големите свинеферми. Оказва се, че там, където има големи мерки за биосигурност, всичко онова, което е правено досега, е неефективно. На това трябва да отговори както държавата, така и професионалистите. Дали е било чрез фуража, чрез транспортните средства, или с човешкия фактор. Става дума за персонала, който влиза при свинете и се занимава с отглеждането им. Това са отговорите, които се дължат”.
Според ветеринарния лекар възможността чумата да дойде към Югозападна България е доста голяма.
„Само за двайсетина дни имаме открити над 20-30 огнища. С този интензитет, с който върви заболяването, твърде вероятно е да се прояви и тук. Ако следваме логиката досега. Това не означава, че мерките не са ефективни. Превантивните мерки, свързани с търговия, транспорт и месодобив, действат, но трябва да се открие дали вирусът циркулира сред дивата популация. Точно там е проблемът. В момента не се извършва продажба на живи свине за клане от Северна към Южна България. Това е добре и е важна превантивна мярка”, завърши бившият кмет.
„Вяра” посети и няколко от централните месарници в Дупница. В момента килограм свински гърди струва 8 лева, обезкостеният бут е 8,30 лв., котлетът върви за 8,70 лв. килограма, докато свинският врат е 10,40 лева. По думите на продавачите клиентите им не са притеснени и продължават да си купуват този вид месо, а цените не са се повишили.
„Клиентите, които си купуват свинско месо, продължават да го правят. Ние зареждаме само от проверени места. Месото е българско и с абсолютно ясен произход. Не съм забелязала да има някаква тревога у хората, които идват да пазаруват в месарницата. Според мен това с чумата е малко преувеличена работа. Цените са си абсолютно същите, каквито бяха и преди да се зашуми за този проблем”, каза пред „Вяра” продавачката в една от централните месарници в Дупница Елена Александрова.
На същото мнение бе и една от продавачките в месарницата на кооперативния пазар в града.
„Хората не се притесняват по никакъв начин. Има дупничани, които редовно си купуват само свинско месо и не са спрели да го правят. Мисля, че  цялата тази суматоха е малко изкуствена. Не ми се вярва чумата да стигне до нашия регион”, заяви жената.
Двамата пенсионери, които спряхме, обаче са на друго мнение. Според тях ситуацията със заболяването на прасетата е доста тежка. Двамата мъже споделиха своите притеснения относно месото, което се продава на пазара.
„Стигна се дотам, че вече не смеем да ядем месо. Чумата стигна до Пловдив, като нищо ще дойде и при нас. Казват, че заразата идвала от Румъния, но според мен това не е вярно. Къде е румънската държава, къде е Пловдив? Свинете си се заразяват в България. Не знам какво ни очаква. Спрях да купувам свинско месо, а преди го взимах редовно. Няма по-хубаво от това месо, но ме е страх. Иначе то е най-доброто и за готвене, и за пържене, сланина също си купувах. Аз си мисля и друго. Дали и самите храни не са заразени. Тези прасета се хранят с различни храни, които може би са заразени и оттам идва и чумата. Преди години ги хранеха с някаква пшеница от Америка. Оказа се, че е била заразена и затова я спряха. Много съм притеснен. Всичко се прави за пари. Наскоро си купих луканка от магазин в Благоевград. Като я разрязах вкъщи, установих, че е изключително червена отвътре и горчеше изключително много. Уплаших се и я изхвърлих. И този продукт е закупен от голям магазин. Но аз не си взех касова бележка и това си е моя грешка. Иначе щях да отида и да им я върна. Затова препоръчвам на хората винаги да си изискват касовите бележки и да си ги пазят. Страшно е! Тровят ни. Вижте, че в която и сфера да започнат проверки, все се откриват големи нередности. Шуми се за това няколко дни, не настъпва никаква промяна и всичко си продължава постарому. Ядем изхвърлените храни от други държави, които са към края на годността си. Караме старите коли от Европа и носим дрехите втора употреба на немците и французите”, каза Стамен от с. Сапарево.
Николай от Дупница също смята, че случващото е страшно и според него проблемът с чумата няма да бъде разрешен скоро.
„Положението е много лошо и ще продължи да бъде така. А ние не можем да направим нищо. Какво можем да направим? Държавата е тази, която трябва да вземе някакви мерки, но май вече е закъсняла. За съжаление ги взима чак тогава, когато вече е станало късно. Аз не съм добре с кръвното и не ям толкова свинско месо. Повече взимам салами, които също са свински, но са по-леки от тежкото месо. Надявам се проблемът с тази чума да отшуми по-скоро, но не ми се вярва. Най-вероятно чумата ще дойде и към нашия край”, каза пред „Вяра” Николай от Дупница.