Новият кмет на Атина полага клетва

Новоизбраният кмет на Атина, наследник на едно от най-мощните политически семейства в Гърция, полага клетвата в неделя, след като обеща да възроди гръцката столица, съобщава АФП.

Новият кмет ще поеме служебните си задължения на 1 септември в града, където все още са очевидни щетите от продължилата десетилетия криза: изоставени или разрушени сгради, затворени магазини, счупени тротоари и места, където процъфтяват наркотиците и проституцията.

“Днес Атина не просто сменя кметовете. Тя навлиза в нова ера с различен начин на работа, нов облик и философия”, заяви 41-годишният нов кмет след победата си на 2 юни.

“Градът е ваш… само заедно, от дъното нагоре, можем да вдигнем града високо”, каза Костас Бакояни, който наследява поста, заеман от майка му Дора Бакояни, първата жена – кмет на Атина.

Бакояни избра да положи клетвата си в разрушения квартал „Акадимия Платонос”, който някога е бил мястото на Академията на Платон.

Месец след избирането му за кмет чичото на Бакояни, Кириакос Мицотакис, беше избран за министър-председател на Гърция от консервативната партия „Нова демокрация“.

С разлика във възрастта едно десетилетие, чичо и племенник написаха политическата история на Гърция, като едновременно заеха два от водещите политически постове в страната.

Те също са избрани на постове, заемани преди от родителите им, под знамето на партия, в която семейство Мицотакис е сила от десетилетия.

Подобно на чичо си, Бакояни е ревностен по отношение на обществената сигурност, като се стреми да извлече полза от бездействието на предишното ляво правителство срещу анархисткия вандализъм и беззаконие.

След като вандали намазаха боя на един от предизборните му павилиони преди първия общински изборен кръг на 26 май, Бакояни реагира.

“Те трябва да се прекръстят, ако вярват в Бог, че аз няма да стана кмет”, каза той.

Бакояни обеща да се съсредоточи върху „очевидното“ – „Сигурност, чистота, осветление“.

Сред неговите обещания е 54,4 милиона евро за алея, свързваща някои от основните забележителности на столицата и изграждане на детски площадки и колоездачни маршрути.

Новоизбраният кмет е бил едва на 11 години, когато баща му Павлос Бакояни, депутат от „Нова демокрация“, е разстрелян през 1989 г. от крайно лявата организация „17 ноември“.

Бакояни е заявявал, че го е „подлудявало“, че предишната администрация на премиера Алексис Ципрас многократно е давала отпуск в затвора на убиеца на баща му Димитрис Куфодинас.

Завършилият в Харвард Бакояни е избран за първи път за кмет на малкото планинско градче Карпениси през 2010 г. на 33-годишна възраст. Преди това той е бил специален съветник на майка си, когато тя беше външен министър от 2006 г. до 2009 г. Като кмет на Карпениси той е хвален за това, че е развил туризма в района.

През 2014 г. е избран за поста на регионален управител за Централна Гърция. /БГНЕС