Черквата в Дяково се сдоби с навес, архиерейският Георги Паликарски обещава до 1 г. да ремонтира покрива и камбанарията

Момент от миналогодишния празник на Малка Богородица в Дяково
  • Трендафила Фалина, Иван Грънчаров и бизнесдамата Весела дариха овце за курбана на Малка Богородица

 

Нов навес има черквата „Рождество на Пресвета Богородица” в село Дяково, похвали се архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Придобивката е завършена в навечерието на празника на храма, който ще бъде отбелязан с литургия в неделя (8 септември), когато е и съборът на селото. Навесът е с площ 55 кв. м, изграден е на мястото на предишния, който бе направен преди няколко години, но бутнат по разпореждане на РДНСК заради конфликт със собственика на съседен имот. Заслонът е необходим най-вече за празниците, когато се събира повече народ и се правят курбани.

„Миналата година на Малка Богородица заваля дъжд точно при раздаването на курбана. Намокри хората, всичко бе съсипано. Тогава обещах, че за следващия празник ще направим нов навес. Похарчихме за него само 1000 лв. За предишния, който беше строен от други хора, бяха изписани 5000 лв. Направено е красиво и стабилно, със здрави тухли, рендосани греди, покрив от цигли. Не успяхме само да измажем навеса. Знаете, че за миналата година бях обещал да прокараме ток в църквата и си изпълних обещанието, което също струваше близо 1000 лв. Надявам се до края на тази или следващата година да осигурим средства, за да ремонтираме покрива на черквата и камбанарията. Кубето дори ще обковем със златно покритие. Засега по черквата нищо не е пипано, не ни стигнаха средствата за голям ремонт. Имаме 2000 лв. от дарение, ще се опитам да осигуря и пари от митрополията”, каза Паликарски.

Архиерейският подчерта, че за първи път в неделя традиционният курбан за Малка Богородица ще се раздаде безплатно. За разлика от предишни години, когато хората си плащаха порциите, като предварително си взимаха купони. Заслугата е на Трендафила Фалина – майката на кюстендилския журналист Кирил Фалин, Иван Грънчаров – бизнесмен и бивш учител от Яхиново, който е арендатор на земеделски земи в Дяково, и една дупничанка – Весела. „Баба Тренка дари 2 овце, а Иван и бизнесдамата Весела – по една. Хората могат да заповядат на литургията, а след това да си вземат от курбана за здраве”, допълни архиерейският.