ЕС не признава изборите в Крим

ЕС не признава произведените вчера местни избори в Крим. Това се посочва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност. Отбелязва се, че ЕС не признава незаконното приобщаване на Крим и Севастопол към Руската федерация.

„Никой, избран на вчерашните избори в региона, няма да бъде признаван като представител на тези земи, защото те принадлежат на Украйна“, се допълва в изявлението. В Русия вчера бяха проведени частични местни и регионални избори. В различните райони гласоподавателите избираха губернатори, законодателни събрания, градски парламенти и кметове на населени места.

Предварителните резултати показват категорична победа още на първия тур за кандидатите на властта в 16-те региона, където се избираха губернатори. На тяхна основа премиерът Дмитрий Медведев каза, че партията „Единна Русия“ запазва водещата си позиция. Лидерите в надпреварата бяха назначени за временно изпълняващи длъжността от президента Путин. Някои от тях се явиха на изборите като независими, за да се дистанцират от губещата популярност управляваща партия „Единна Русия“. Ходът се оказа успешен, твърдят редица наблюдатели на вътрешнополитическите процеси в Русия.

Източник: БТА