“Грийнпийс”: Действията в ТЕЦ-Перник са само показни

ТЕЦ „Република”
  • Части от града отново са обгазени, оплакват се граждани

  • РИОСВ издаде предписание „Топлофикация Перник“ да премахне 90 тона слама от площадката си

 

„Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за институциите, за да може да видим развитие на по-дългосрочни политики, които не поставят хората пред такъв невъзможен избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление“. Това коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс България“, след като бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник заради непозволено горене на отпадъци. Градът остана без топла вода, а от местната топлоцентрала заплашиха, че през зимата може да останат и без парно.

„Гражданите трябва да настояват за дългосрочна визия. Такива резки и безперспективни решения са само показни. Те не правят нищо, освен да симулират, че институциите по принцип могат да вършат тези неща, но когато погледите не са насочени към тях – те не го правят“, добави мнението си тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Действията показват, че няма план за по-дългосрочна политика за това какво правим с този вид производство в България. Това е не само в случая с „Топлофикация – Перник”, а с много други централи. В момента се случват проверки и в други централи. Ние сме засичали нарушения и смятаме, че следва прокуратурата също да ги потвърди. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства, без да е направен някакъв план?“, коментира Антонова.

Според нея това не трябва да се случва внезапно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за алтернативите.

Изгарянето на отпадъци носи на централите повече печалба, а освен това така се намаляват разходите им за въглеродни емисии, които те трябва да плащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, обясни Антонова.

По думите й някои топлофикации често нарушават комплексните си разрешителни и им се налагат глоби, но това не им пречи нарушенията да бъдат повтаряни.

Меглена Антонова от „Грийнпийс България“

Изпълнителният директор Любомир Спасов пък заяви, че “Топлофикация – Перник” обжалва в съда наложената от РИОСВ принудителна мярка за спиране на 4-ти и 5-и парогенератор. Двата котела бяха извадени от експлоатация след граждански протест срещу замърсяването на въздуха и разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка. Дружеството е внесло жалба в Административен съд – Перник, в която се настоява да бъде спряно предварителното изпълнение на принудителната мярка, наложена от екоинспекцията заради използване на биомаса като допълнително гориво в минал период. Въпреки че 4-ти и 5-и парогенератор не работят, във вечерните часове и през нощта на 6, 7 и 8 септември отделни райони на Перник бяха отново обгазени, алармират граждани. Причинителят на замърсяванията не е установен.

Същевременно стана ясно, че РИОСВ-Перник е издала предписание на „Топлофикация Перник“ АД да отстрани от площадката на ТЕЦ „Република“ всички налични горива, които не са разрешени за изгаряне съгласно действащото Комплексно разрешително на предприятието. Предписанието е входирано в „Топлофикация Перник“ АД, а срокът за изпълнение е до 13 септември 2019 г. Предписанието е издадено във връзка с направена проверка от експерти на РИОСВ-Перник на ТЕЦ „Република“. При извършения оглед на площадката на ТЕЦ-а беше установено наличие на бали слама, чието количество е над 90 тона, съгласно представена от дружеството писмена справка. Според действащото комплексно разрешително „Топлофикация Перник“ АД няма право да използва слама като гориво.