Туристическото дружество „Рилски езера“ набира доброволци за основно обновяване на хижа „Скакавица“. Тя е първата хижа в България, построена изцяло с дарения и доброволния труд на хората от Дупница и региона преди 97 години. Всеки желаещ може да се включи през тази събота и неделя – 14 и 15 септември.
Доброволците ще участват в изграждането на навес за поставянето на фотоволтаични панели, които са дарение, казаха от туристическото дружество. Предвидено е и основно почистване на сградата и района около нея, както и сглобяване на нови легла и друго обзавеждане, боядисване и други ремонтни дейности. Доброволците няма да се ангажират с пренасяне на материали до хижата, защото това ще стане с коне.
Сборният пункт е пред Спортната зала в Дупница в 8,00 часа в събота.
Хижа „Скакавица“ се намира в Северозападна Рила, на левия бряг на р. Скакавица, в подножието на вр. Кабул, на 1869 м н.в. Изградена е на мястото на първата туристическа хижа в България, построена през 1921-1922 г. от дупнишките туристи, унищожена от стихиен пожар през 1951 г., а по-късно възстановена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here