Ретро рали класик „Витоша” мина и през Дупница

Отляво надясно: Калин Цанев, Георги Първанов, Добрин Балчев, малкият Пламен Балчев и Владимир Цанев
  • Калин Цанев: Поддръжката на моя „Голф” II ми коства 1 месец безсънни нощи

Дупница отново посрещна ретро автомобили от цяла България. „Бижутата” от рали класик „Витоша” направиха почивка за около час на площад „Свобода” преди финалния етап.
Ралито започна в събота от столичния квартал „Княжево”, като трасето е с обща дължина 300 км. Уникалните автомобили минаха през „Бояна” и „Драгалевци”, след това спряха за малко в Бистрица и Панчарево. Малко по-късно продължиха към Самоков, а в неделя бяха в Дупница. От централния площад в града водачите поеха към летището край Сапарева баня, след което се отправиха към финала на стадиона в „Княжево”.

„Фолксваген Голф 2” от 1991 година с вграден VR6 двигател от „Голф 3”

Най-старата кола на ралито е произведена през 1962 г., а най-новата е от 1982-ра.

Дупничани разгледаха ретро автомобилите с интерес, разпитваха собствениците за техните параметри и не пропуснаха да се снимат за спомен с тях. Калин Цанев се е включил в ралито с „Фолксваген Голф 2” от 1991 година с вграден VR6 двигател от „Голф 3” и спирачна система на 288 милиметра. Той членува в Клуба на привържениците на „Фолксваген” в България. „Голямо удоволствие е за нас да участваме в ралито и да сме днес тук, в Дупница. Записахме за малко повече разнообразие и веселба. В този автомобил съм участвал във „Фолксваген Фест” в началото на годината, а след това и във „Фолклорен Фолксваген събор” в Лозана”, каза Калин Цанев.

Ретро „Мицубиши Колт”

Неговият брат Владимир Цанев притежава „Фолксваген Джета” 2 купе с две врати, както и друг „Фолксваген Голф 2” G60, който е доста специфичен модел. Самият Клуб на привържениците на немската марка в България пък е собственик на „Пасат” B1 от 1976 г. и „Голф” 2 Кънтри, който също е много интересна и класическа кола.
На въпрос какво му коства поддръжката на един такъв ретро автомобил, Калин Цанев отговори: „На мен този автомобил ми е коствал сумарно около един месец безсънни нощи за последната половин година. Няма какво да споменавам парите, сумите са четирицифрени.”  Той допълни, че през зимата и в есенните месеци избягва да кара тази кола.

Автомобилите от Рали „Витоша” спряха за малко на централния дупнишки площад „Свобода”

„През зимата този „Голф” стои основно в гаража и правим подобрения по него. Може би през идните студени месеци ще подобрим още повече спирачната система. Трябва да изчистим и някои забележки по външния вид. След това ще чакаме следващата пролет. По улиците на България карам „Голф 2”, 90 коня, и „Фолксваген Пасат” B5, 2004 година, 4motion, 4х4”, завърши Калин Цанев.
Освен братята Калин и Владимир Цаневи в Дупница с тях бяха дошли и други членове на българския фен клуб на „Фолксваген” – Добрин Балчев и неговият син Пламен, както и Георги Първанов. Всички бяха доволни от включването си в ралито и с гордост показваха своите немски машини.