Рафтъри протестираха с каяци по Струма за спасяване на Кресненското дефиле

  • Протестиращите издигнаха транспаранти: “Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове” и “Без магистрала през дефилето”

 

Нетрадиционен протест организираха рафтъри. Те се отправиха по поречието на река Струма с цел спасяване на Кресненското дефиле. Той е организиран от Balkan River Defense, сдружение “Балканка” и каяк-клуб “Рефлип”. Протестната флотилия потегли по река Струма с каяци и транспаранти: “Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове”, “Без магистрала през дефилето”, “Да запазим дивата природа в Кресненското дефиле”, “Искаме бъдеще за Кресна” и други.

Протестът е и за опазването на реките в България. Акцентът е поставен върху река Струма заради плановете за магистрала през Кресненското дефиле, замърсяването на водите и изграждането на малки водноелектрически централи по планинските реки, които пресушават и ги оставят без никакъв живот. “Наши приятели от чужбина подкрепят това, което се прави в подкрепа на Кресненското дефиле, искаме да кажем: магистралата вън от дефилето, спрете да замърсявате река Струма. За нас най-удачният вариант за автомагистрала “Струма” е и двете трасета да бъдат горе – извън пролома, защото тук – долу – освен хора загиват и животни”, каза Иван Пандъков, председател на сдружение “Балканка”, цитиран от БГНЕС. “Европейските институции започнаха все повече да разбират, че нашите твърдения за неправилни изводи от докладите за ОВОС, за манипулации на анализи се оказват реалност”, каза Петко Ковачев от сдружение “Да спасим Кресненското дефиле”. Balkan River Tours e кампания за популяризиранe сред обществото на проблемите по реките. Нейни организатори са група ентусиасти каякари от Словения. Причината нашата страна да влезе в полезрението им е борбата на местните активисти да защитят последните останали диви места по реките у нас. Сдружение “Балканка” пък от години изследва проблемите на реките у нас и поставя въпросите за управлението на водните ресурси пред институциите. От “Балканка” информират, че статистиката сочи, че от работещи около 260 водноелектрически централи (ВЕЦ) у нас около 170 от тях са построени след 2000 г. От всички ВЕЦ-ове 76 на сто са изградени в защитени зони от мрежата “Натура 2000”. От сдружението твърдят още, че 98% от всички ВЕЦ-ове нарушават законите на страната и Европейския съюз. Нито един ВЕЦ няма концесия за използването на водния ресурс, който е държавна собственост, посочват още от “Балканка”.

Оттам смятат, че избраният маршрут на магистралата през пролома не само заплашва биоразнообразието, но поставя в риск и хората, които живеят в дефилето. Освен това се ограничава достъпът на живеещите в град Кресна до земеделските им земи и удължава пътя им към регионалния център в Благоевград. Застрашен е и бързо развиващият се рафтинг и каяк туризъм, защото ще се затрудни достъпът по дължината на реката за туристи в двете посоки, посочват от “Балканка”. От неправителствената организация посочват, че изнасянето на целия трафик извън дефилето в източна посока е мисия възможна и съответства на европейското законодателство.