ГЕРБ дава отлична оценка на кмета Методи Чимев

Емил Гущеров, Методи Чимев, Ивайло Константинов, Радослава Чеканска
  • Лидерът на партията Ивайло Константинов: Всяко различно от това управление ще е експеримент

  • Чимев: Имаме опита, желанието и финансовия ресурс община Дупница да продължи във вярната посока

  • Емил Гущеров: Общинският съвет взимаше решения винаги за доброто на Дупница, в полза на гражданите

  • Радослава Чеканска: Ще продължа да бъда посредник между община Дупница и правителството

  • Чимев: Идеята е общината да поеме организацията и издръжката на футболния клуб, искаме златните момчета Киката Милов и Дани Александров да се състезават за Дупница

 

ПП ГЕРБ дава отлична оценка на изминалия управленски мандат на кмета на община Дупница Методи Чимев. Това подчерта председателят на общинската структура на партията Ивайло Константинов на пресконференция, която даде заедно с номинирания за трети кметски мандат Методи Чимев, досегашния председател на Общинския съвет  Емил Гущеров и народния представител Радослава Чеканска. На брифинга бе направен отчет за изтеклия 4-годишен период и бяха набелязани приоритетите за следващите 4 г.

„Оценката и на националното, и на местното политическо ръководство на ПП ГЕРБ е отлична за изпълнения мандат”, каза Константинов. „С гордо вдигната глава, гледайки в очите всички, можем да заявим, че голяма част от целите, които си бяхме поставили в началото на този втори мандат на инж. Чимев, са факт, изпълнени по начин, по който да сме горди, че сме го направили. Всички сме свидетели, че Дупница е със съвсем различен облик. Радостното е, че продължаваме в посока, която зададохме в първия мандат, да доразвиваме градската инфраструктура, да сме с лице към проблемите на всички села в общината. Разбира се, не в степен, до която ни се иска, но в максимална степен спрямо възможностите, които ни бяха предоставени”, посочи Ивайло Константинов. В допълнение отбеляза, че общината работи максимално ефективно по всички европейски перспективи. „Знаете, че Дупница е един от отличниците на национално ниво по усвояване на евросредства. И тук е мястото да кажа, че усвояването в никакъв случай не е самоцел. Важен е и начинът, по който са реализирани проектите, и най-вече ефектът за гражданите. Беше рехабилитирана повече от 20 км от инфраструктурата на града, като бяха подменени основно водопровод и канал. И това е само със собствени средства, на местния бюджет и с помощи от страна на правителството. Без европейски ресурс бяха подменяни водопроводът и каналът. С европейски пари беше рехабилитирана уличната мрежа, със собствен ресурс бяха реализирани не една, а две детски градини. Знаете, че в момента се изгражда втора детска градина и това е особена гордост за нас. Става дума за дом на 200 деца, за модерно оборудвани, по всички съвременни стандарти изградени детски градини”, подчерта Константинов. Освен това отличи екипа и с над 20 реализирани социални проекта, оказали помощ на населението, за което е характерно, че е застаряващо и немного имотно. Лидерът на ГЕРБ поздрави кмета Чимев, Общинския съвет, председателя на Общинския съвет Гущеров и депутата Чеканска за добре свършената работа и допълни, че тя е основанието на екипа да има самочувствието на знаещи и добре справящи се финансово управленци и хора. Константинов определи като максимално балансирана листата за общински съветници на ГЕРБ и изброи сферите, от които са кандидатите. Те са лекари, педагози, архитекти, културни дейци, инженери, журналисти, бизнесмени, икономисти, финансисти, еколози, синдикалисти, фармацевти. „Опитахме се да имаме експерти от почти всички сфери на обществения живот, така че при необходимост, във всеки един момент да имаме и адекватна помощ”.

От ГЕРБ декларират, че имат намерения да са изключително позитивни в кампанията, с лице към хората, близо до проблемите им, да чуят и допълнят програмата с всичко, което са пропуснали. „Не хвърляме ръкавица, но по никакъв начин не мислим да се случват упражнения на гърба ни заради вече 8-годишния реализиран мандат на инж. Чимев. Ще бъдем позитивни до момента, в който всички са такива с нас”, заяви Константинов. Председателят на ГЕРБ е категоричен: „Никой от опонентите ни не е толкова близо до хората, до проектите. Имаме един работещ кмет. Неслучайно финансовият министър Владислав Горанов ни каза: „Ако поне 20 кметове бяха като Чимев, България щеше да е рай”. Ивайло Константинов припомни, че през 2011 г. екипът е заварил над 20 млн. лв. дългове, които сега са стопени близо до 0. Посочи, че това се дължи на изключително добро познаване на финансовите механизми и наложената финансова дисциплина. „Всяко различно от това управление ще е експеримент”, убеден е Ивайло Константинов.

„Имайки възможност да се обърна към всички дупничани, моите съкварталци от кв. „Подина”, към жителите на селата Делян и Яхиново, където съм израснал, към всички гости на Дупница, първо, като председател искам да благодаря за успешната и диалогична работа с колегите от Общинския съвет. Подчертавам, това е един от най-консенсусните общински съвети. Винаги бяха взимани решения, които са за доброто на Дупница, в полза на гражданите”, каза Емил Гущеров. Бившият ОбС шеф даде пример със стабилизирането на общинската болница, случило се след  загърбване на популистки идеи от всички политически партии в местния парламент. Посочено бе още, че благодарение на положителната работа с всички политически групи е имало само  2 или 3 решения, върнати от областната управа. „Това показва една добра успешна работа на този Общински съвет. Защото не е далеч времето, когато сесиите преминаваха в скандали, които със сигурност не създават добър имидж на Дупница. С поуките от работата в Общинския съвет, с научените уроци, ние стъпваме на една здрава основа върху това, което е направено през втория мандат на ПП ГЕРБ, която управлява с изключително успешния кмет г-н Чимев. На тази здрава основа, на която сме стъпили, да увеличим скоростта на развитие на Дупница. Защото не бива да забравяме 2011 г. Тогава Дупница беше тъмна, без електричество по улиците, общинската администрация работеше на генератор, нямаше телефони в общината, учителите бяха със забавени заплати от 3 месеца. Радващото е, че това вече е в историята, имиджът на Дупница е друг, благодарение на успешната работа в полза на града, на общината от екипа на г-н Чимев”, допълни Гущеров. Той припомни, че неслучайно преди няколко седмици Чимев получи най-престижното отличие – кмет на годината в категория „Градска среда“. „Всичко направено е в полза на гражданите. Затова търсим тяхната подкрепа с №43 в бюлетината, за да може Дупница да бъде по-добро място за живеене, да бъде европейски град”, заяви Гущеров. На шега, в допълнение експредседателят на минипарламента коментира: „Дупничани сме предприемчиви. През 2011 г. дупничани се вслушаха в призва ни, че ако кметът, който бъде избран, е от управляващата партия, нещата на национално ниво се случват много по-лесно и това е от полза за града и общината. Хората тогава ни послушаха и държавата ни отпусна 20 млн. лв. Благодарение на тях, на финансовата досциплина, но и с помощта ни министър-председателя Борисов и финансовия миинстър Горанов се помогна. Затова призовавам да бъдем отново предприемчиви, да не разваляме отбора, който знае и може, отбора на ГЕРБ. Защото когато говорят фактите и цифрите, никой няма какво да каже. Дупница се развива, Дупница е хубаво място. Затова близо до треньора, винаги в отбора. Призовавам да бъдем предприемчиви”.

Радослава Чеканска посочи два от основните проекти, пряко свързани с община Дупница, в които е взела участие след влизането си в парламента. Единият проект е за изграждащия се път Дупница – Самоков. Вторият проект е за изграждане на контролно-информационен пункт на Седемте рилски езера, в който ще има място за доброволците от Планинската спасителна служба на Дупница. Проектът е на етап финализиране и предстои обявяването на обществената поръчка за изграждането на центъра. „През целия период, в който съм народен представител от област Кюстендил и представител на община Дупница, съм била проводник между община Дупница и правителството и държавната власт. Както и на гражданите, които са идвали на приемните с община Дупница и с всички институции, в които съм могла да им съдействам. В следващия период на управление на местната власт ще продължа да бъда такъв проводник с още по-голяма сила и ентусиазъм, защото за 8-годишното управление на г-н Чимев като кмет и неговия екип той доказа, че е един успешен и способен кмет и заслужава гражданите на Дупница отново да го подкрепят, за да може Дупница да продължи да се развива”, каза Радослава Чеканска.

Методи Чимев очерта приоритетите за новия мандат. „Немалко неща се направиха. Факт е. Особено във втория мандат – изцяло ресурси и усилия в посока инфраструктура. Справихме се почти на 100% , но искам дебело да подчертая, че това е една незначителна, една малка част от общия проблем на община Дупница. Ако в рамките на този втори мандат се рехабилитараха основно улици и комплекси, с подменени ВиК, това не надвишава повече от 20, 20 и няколко километра. На територията на община Дупница обаче имаме над 270 близо 300 километра. Затова категорично заявявам: ние стартирахме правилната посока, но продължението предстои. В нашите планове за бъдещия 4-годишен период темата инфраструктура е първа като приоритет.”

Досегашният градоначалник обясни отново, че предстои подмяна на водопровод и цялостна рехабилитация на улици в 3 от големите села – Бистрица, Самораново и Яхиново, за които общината е провела процедури и е избран изпълнител. „Въпрос на дни, може би седмица е да бъде отворена процедура и за четвъртото ни голямо село – Крайници. Вариант за борене с проблема инфраструктура на града е новият програмен период, в който по предварителни разчети ресурсът ще бъде с около 10-15% по-голям от предходния. Ако за предходния програмен период ресурсът беше от порядъка на 19 млн. лв., сега се очаква да бъде 20 и няколко. Като кметско, партийно, политическо ръководство идеята ни е кардинално решаване на проблема”, подчерта Чимев.

Като втори основен приоритет той назова доходите на населението, а варианти за решаване – наличието на сериозни инвеститори и развитието на туризъм.

Чимев засегна и проблема с битовите отпадъци, който е пред разрешаване. Припомни, че общината е пред сключване на договор с Министерството на околната среда и водите във връзка с одобрен идеен проект за рекултивация на старото депо. Екскметът похвали отново прокуриста Мария Иванова, благодарение на която общинската болница бе финансово оздравена и занапред намеренията са подобряване на условията и апаратурата в здравното заведение.

Приоритет са и социалните услуги. Дупница е в топ 3 на общинате в България по реализирани социални проекти, които са 22 на брой и няма необхваната прослойка, стана ясно още от казаното от кандидат-кмета.

Методи Чимев е доволен от постигнатото в областта на културата и конкретно в общинския театър, с решаването на проблема с отоплението и нормалното функциониране на залата. Коментира: „Видя се, че може да бъдат правени и нови постановки, да присъстват и външни гостуващи групи. В момента текат разговори по подобряване на администрирането на трупата”. Отбелязано бе още, че с всяка изминала година общината увеличава отпусканите средства за фестивали и култура.

„Малко тъжничко звучи това, че футболният ни клуб е на пето място във „В” група. Отбор, побеждавал колоси във футбола, да говори за пето място във „В” група, не звучи особено добре. Ще споделя нещо, което казах и преди няколко дни, идеята е общината да поеме организацията и издръжката на футболния клуб – от началото на следващата година, при определени категорично разписани условия. Няма да създаваме нов модел „Лудогорец”, но идеята е отборът да бъде с достойно присъствие, за да може нашите съграждани да не са по 20-30 на стадиона, а да пълнят официалната трибуна поне. Дълбок поклон на останалите клубове. Общината не е отказала на никого помощ и ще продължи да помага. Болното е, че имаме спортисти, които за съжаление не се състезават за клуб в града. Пример са двете златни момчета в борбата – и Киката (Кирил) Милов, и Дани Александров. Единият е във Враца, другият – в Перник. Не крия, че имам амбиции тези момчета да се върнат в града и да се състезават за Дупница. Волейболът върви чудесно. Дай Боже след новата селекция да се върне там, където му е мястото, където радваше целия град. 4-те шампионски титли бяха прецедент. Нямаше такъв клуб в България, изключвайки „Левски” и ЦСК. Тенис на маса, таекуондо, ако… Намеренията ни са ясни – имаме опита, имаме желанието, имаме и ресурса – финансов подчертавам, община Дупница да продължи във вярната посока”, в заключение каза Методи Чимев.

Бившите управляващи припомниха за проектите, които смятат да реализират в селата Бистрица и Дяково, за продължаващите довършителни дейности в междублоковите пространства на жк „Бистрица”. Работи се по проект за благоустрояване на жк „Елица”. „Не е забравена и темата за историческите обекти, в посока туризъм. В ход са проектите за Младежкия дом и местността Кулата. Работи се много сериозно в посока промяна на статута на местността Кулата. Идеята е крепостта да бъде категоризирана като национален исторически обект. Това променя статута и на общината като цяло. Тече реализация на проекта за бившето общежитие на промишленото училище, където да се обособи зона галерии и музей и да бъда изнесена експозицията на Историческия музей”, напомни досегашният градоначалник.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!