• Д-р Кирил Алексиев показа видовете оръжия и униформи, използвани по време на Балканската война

 

По повод празника на град Разлог в Исторически музей-Разлог се проведе урок по родолюбие. Събитието е част от проявите, посветени на празника на Разлог и отбелязването на 107 години освобождение от турско робство.
Гости на събитието бяха инж. Венцислав Гърменов – временно изпълняващ длъжността кмет на община Разлог, жители и гости на града, Дневен център-Разлог, възпитаници на училищата и детските градини в Разлог.


Урока откри директорът на музея Христина Манова, която поздрави присъстващите и им разказа за събитията от 1912 г. Програмата започна с химна на България и поздрав от децата от ОДЗ-Разлог, група „Дечко“ с ръководители Оляна Тумбева и Светла Копанарова.


Специален гост на открития урок бе д-р Кирил Алексиев – директор на Регионален исторически музей-Благоевград и член на НД „Традиция“. Той показа видовете оръжия и униформи, използвани по време на Балканската война, и разказа за тях. В края на събитието д-р Алексиев възпроизведе няколко изстрела и по този начин децата успяха да се потопят в атмосферата на събитията. Гостите на музея с интерес разгледаха изложбата на оръжия и униформи, съхранявани във фондовете на музея в Благоевград.