С 20 гласа пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

  • ВСС избра главен прокурор при засилени мерки за сигурност и демонстрации

  • Заседанието продължи повече от 10 часа въпреки сигнал за бомба в сградата

Органите на реда предприеха безпрецедентни мерки за сигурност заради избора на нов главен прокурор. Изключително засилено полицейско присъствие около сградата на ВСС, където в 10 часа започна изслушването на единствения номиниран за поста – заместник главния прокурор Иван Гешев, на фона на два протеста и блокади на улици в центъра на София. Около 10,30 часа беше подаден сигнал за бомба в сградата на ВСС, но заседанието продължи, а сигналът се оказа фалшив.

Гешев декларира, че ако бъде избран, няма да допусне медийни, политически или бизнес кръгове да му диктуват на кого да повдига обвинения и на кого не. Прокуратурата трябва да поеме отговорност за собственото си управление, заяви той на изслушването.

Демонстрации “За” и “Против”

Два протеста блокираха достъпа до ВСС след започването на заседанието.

Към 20 ч. кръстовището на столичния Орлов мост остава блокирано от протестиращи срещу номинирания за нов главен прокурор

Протестиращите блокираха моста около 10,30 ч. „Гешев е позор, мафия, всеки ден ще е така до победата“, скандираха протестиращите, които разпънаха шатра на Орлов мост. На нея виси плакат на Сдружение БОЕЦ. Разпънаха и две палатки. Протестът протича спокойно, без напрежение и провокации. В късните часове на деня протестиращите на Орлов мост започнаха да се увеличават.

Демонстрация в подкрепа на Иван Гешев пък се провежда пред сградата на ВСС.

Демонстриращите са организирани от интернет сайта ПИК, чиито служители са и основните говорители на събитията в подкрепа на кандидатурата му, рекламиращи неговите качества и достойнства да заеме високата позиция. Заявка за протест за същото място бяха направили от БОЕЦ, но тъй като тя е постъпила по-късно, общината не е позволила и те да се съберат на същото място.

Друга група, заявила желание да проведе демонстрация в подкрепа на Гешев, беше допусната сравнително близо до сградата на ВСС. Макар и разделена от журналистите и сградата със засилен полицейски кордон, групата издигна плакати „Гешев – достойният главен прокурор“ и „Гешев – шерифът на народа“ на фона на революционна музика.

Преди заседанието

Младежите, които подкрепят Иван Гешев до сградата на ВСС, отказаха да обяснят преди началото на заседанието защо са тук. Когато Иван Гешев влезе в сградата на ВСС, те не го разпознаха и не показаха, че по някакъв начин знаят, че това е човекът, заради когото са събрани тук.

За да бъде избран, Гешев трябваше да получи подкрепата на поне 17 от членовете на съдебния кадрови орган.

Въпреки продължителните уверения на Иван Гешев, че не проявява интерес към позицията главен прокурор, защото постът предполагал предшестваща избора кална кампания, на 22 юли стана ясно, че той ще е единствената номинация за поста. Зад него застана цялата 11-членна Прокурорска колегия на ВСС. Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. /БНР,Агенция Фокус