С 1082 гласа Банско се изплъзна на Георги Икономов

Резултатите от първия тур на местните избори в Благоевградско са от пълна изненада до нищо ново под слънцето. Шок е загубата на Георги Икономов в Банско. Досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ претърпя поражение от независимия Иван Кадев. При преброяване на 100% от гласовете резултатите показват 51,71% за Кадев срещу 39,02% за управлявалия два мандата Георги Икономов. Кадев дръпна с 4410 гласа, а Икономов остана зад него с 3328 гласа.

Владимир Москов

Първите думи на Икономов след загубата са: „Благодаря на всички, които ми дадоха своята подкрепа и този път. След два мандата като кмет оставям едно красиво и подредено Банско. Иска ми се да продължи да се развива и да просперира”. Икономов не спря нито за миг да подкрепя местните жители в искането им за втора кабинка на лифта и бе лице на всеки протест в това отношение.

„Радваме се на победата и знаем колко труд и усилия ни предстоят, за да върнем нормалността в отношенията на властта с хората. Заедно ще го постигнем”, каза след обявяването на официалните резултати новоизбраният кмет.

Иван Кадев е бивш служител на МВР и директор на ДАНС-Благоевград. До началото на годината беше секретар на община Банско като част от екипа на Икономов, но беше освободен от длъжност.

В Благоевград досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ д-р Атанас Камбитов отива на балотаж с Румен Томов. В областния град Камбитов постигна неубедителен резултат от 25,65%, което се равнява на 9199 гласа. Румен Томов „диша във врата му” с 20,50%, или 7351 гласа. Разликата между двамата е 1848 гласа.

Изключително оспорвана е битката и за Сандански. Кандидатът на ГЕРБ Кирил Котев спечели 36,85% в своя полза и води на Атанас Стоянов от ВМРО-БНД, който има 30,59%. Спорът за курротния град ще се реши в неделя, като разликата между тях след първия тур е 1298 гласа. В община Гърмен също ще има балотаж. Досегашният градоначалник Минка Капитанова от ПП Български демократичен център се изправя срещу Феим Иса от ДПС. На база 100% обработени протоколи Капитанова остана по-назад с 24,08%. Иса я изпреварва с 33,79%. Разликата помежду им е 912 гласа. Резултатите от изборите в Симитли и Сатовча бяха предизвестени. Апостол Апостолов от Партия на Зелените започва пети мандат начело на Симитли. Като единствен претендент за управлението на Симитли той постигна резултат от 93,47%, или 6498 гласа. В избирателните урни са преброени и 454 бюлетини „Не подкрепям никого”. При колегата му от Сатовча Арбен Мименов (ДПС), който също беше самотен воин в кметската битка за общината – неутралните бюлетини са 955 на брой. В негова подкрепа пък са гласували 7368, или 88,53%. Младият кмет на Белица, който дни преди изборите стана татко за първи път – Радослав Ревански от ДПС, остава на поста с подкрепа от 88,87%. В неговата сметка има 4861 гласа. Опонентът му от ГЕРБ Мустафа Али Калъчов е едва с 8,32%.

Апостол Апостолов

Гоце Делчев също не поднесе изненада. Там досегашният кмет Владимир Москов за пореден път доказа, че е абониран да побеждава на местни избори и с подкрепа от 72,90% започва седми мандат. Москов е вечното присъствие на БСП в Гоце Делчев, а герберският резултат там е 18,83% за Борислав Пръков.

И Кресна запазва досегашния си градоначалник Николай Георгиев (Местна коалиция БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (АБВ). 60,15% подкрепа му осигуриха още един мандат.

Непоклатим остава и кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев (Местна коалиция ДПС (НДСВ). Той се радва на 73,08% подкрепа и го чакат още 4 години управление. Същото важи и за градоначалника на Якоруда Нуредин Кафелов от ДПС, който си осигури още време начело на общината със 76,82%. Струмяни също запазва досегашния си кмет Емил Илиев от ПП „Обединени земеделци”, който постигна резултат от 53,38%.