Ротаракт клуб-Дупница ще проведе кръводарителска акция

Ротаракт клуб-Дупница ще проведе кръводарителска акция „В кръвта ти е да спасяваш животи!“ за 4-та поредна година. Акцията за доброволно кръводаряване ще се проведе в понеделник и вторник в сградата на община Дупница за времето от 9,30 часа до 15 часа. Инициативата се провежда в партньорство с Кръвния център в Кюстендил, Български младежки червен кръст – Кюстендил и Дупница, община Дупница и Ротари клуб-Дупница.

Ето и нещата, които всеки кръводарител трябва да знае, преди да дари кръв:

– Кой може да кръводари?

– Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години.

– Как става кръводаряването?

  1. Ще попълниш въпросник, който ще позволи на лекаря да се ориентира за твоето здравословно състояние.
  2. Лекарят ще проведе с теб личен разговор и преглед, за да се доуточни наличието на противопоказания за кръводаряване.
  3. Ще ти вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвната група и хемоглобина. Ако нивото му е под определена норма, кръводаряването не се разрешава.
  4. Ще дариш между 405 и 450 мл кръв. Събирането се осъществява в специални системи за еднократна употреба.
  5. Ще получиш подкрепителна закуска.

Ако по време на кръводаряването се почувстваш зле, процесът се преустановява. В този случай дарената кръв не се изхвърля, а се използва за производство на кръвни продукти.

Цялата процедура трае до 20 минути.

– Вредно ли е кръводаряването?

Кръводаряването не вреди! Нещо повече – то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба и не съществува риск за дарителя.

– За колко време се възстановява кръвта?

– Количеството кръв се възстановява за едно денонощие. Качествено кръвта се възстановява за 3-4 седмици.

Важно!

  1. Минималният срок между две кръводарявания е 60 дни. Ако си жена, имаш възможност да кръводариш 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
  2. След кръводаряването получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание – резултатите от направените изследвания на кръвта за СПИН, хепатит B и C, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код на www.ncth.bg