Даниел Пенев от Кюстендил представя в родния град първата си книга „Хората, които променят България”

Даниел с родителите си Ирена и Антоний на премиерата на книгата. Снимки: Александър Йорданов и архив

Преди 10 години кюстендилецът Даниел Пенев тичаше по топката като поредното момче, омагьосано от футбола. Над 7 години играе за отборите “Велбъжд”, „Бузлуджа” и “Пирин” (Благоевград).

Работил е като журналист, преводач и редактор. Наскоро издаде и дебютната си книга „Хората, които променят България”.  Премиерата бе направена в столицата, като Литературен клуб “Перото” се оказа тесен за многото желаещи да присъстват.

26-годишният Даниел Пенев сподели успеха с най-близките си, майка си Ирена и баща си Антоний.

Сега предстои представяне на книгата в родния Кюстендил. На 13 ноември от 18,30 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” Даниел Пенев ще разкаже пред сагражданите си как е дошла идеята му да събере в книга историите на над 30 предприемчиви и вдъхновяващи българи. Част от тях е и кюстендилецът Евгени Серафимов.

Десетки чакаха за автограф от автора.

Младият автор, който не спира да спортува и пътува, е провокиран да напише книгата заради оплакванията на неговите сънародници, че в България нищо не се получава и е трудно да успееш.

С тази книга Даниел Пенев иска да покаже страната ни в една по-различна светлина и така да мотивира хиляди българи да се посветят на занимания, които им носят удовлетворение.

Дани (трети от дясно наляво прав) с футболния отбор

Момчето, мечтаещо да стане футболист, вече е бакалавър по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България, както и магистър по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария. Даниел Пенев е бил стажант в bTV, Dnevnik.bg и Reduta.bg, както и в офиса на Мария Габриел в Европейския парламент в Брюксел. “Подготвил съм няколко изненади за моите съграждани, но ще ги запазя в тайна. Ще споделя само, че по обяд ще бъда в Езиковата гимназия, където съм завършил, и ще се срещна с учениците и учителите. Усещането ми за представянето на книгата в родния ми град е уникално и ми е готино, че идвам именно с положително послание. Очаквам ви”, сподели Даниел Пенев.