Рекламата на Банско като евтина зимна дестинация – сериозен проблем за курорта

  • Мариана Спасова от Съюза на туристическия бизнес: Цените остават непроменени от пет години, това ни влияе пагубно

 

Острият дефицит на кадри и рекламата на Банско като евтина зимна дестинация са най-сериозните проблеми в курорта в началото на сезона. Туристическият бизнес дори вече не поставя въпроса за втора кабинкова линия на преден план, отдавна загубил надежда, че държавата ще разработи и ще приложи стратегия за развитие на зимния туризъм. Най-големият проблем е, че местните хотелиери и ресторантьори не са единни срещу монопола в Банско, е анализът на хора от бранша.

В края на миналата седмица се проведе традиционната среща на туристическия бизнес с държавните институции, които  гарантират сигурността на туристите и качеството на услугите. Тя беше тревожно кратка въпреки присъствието на ресорния министър Николина Ангелкова, която успя да съчетае тежкия парламентарен контрол и пътуването до курорта. Тя отчете много добрия резултат от регистрацията на туристическия бизнес в Банско в Единната система за туристическа информация – над 1100 места за настаняване вече са направили това. И с неохота призна за сериозния спад в туризма през миналия сезон, като посъветва хотелиерите да се обърнат към българските туристи, за да не се стигне отново до такава тенденция.

На фона на този твърде закъснял съвет попитахме бранша какъв сезон очаква. Мариана Спасова от Съюза на туристическия бизнес в Банско:

„Надяваме се да е по-добър от миналия, който имаше голям спад. Надявам се да не повторим сезона от морето… Липсва работна ръка, всичко се случва много хаотично, кратък сезон, това са неща, които не помагат на бизнеса… Трябва да се урегулира ролята на планинските водачи, тъй като те имат голяма роля да доведат групи в хотелите и в планината. Не трябва и тук да се допуска хаосът, който е в момента… Цените остават непроменени от пет години, това ни влияе пагубно. Трябва да се промени рекламата на България като евтина туристическа дестинация“.

Още по-тревожно коментират ситуацията местните ресторантьори, които от години се чувстват чужди на своя територия заради олинклузива на висококатегорийните хотели, по-голямата част от които са собственост на концесионера на ски зоната и заради невъзможността да задържат качествените кадри.

И тъй като зимният сезон е съвсем на прага на курорта, новата местна власт няма много време, за да започне решаването на най-належащите проблеми. Предстои среща с концесионера на ски зоната, която през януари е домакин на Световна купа за жени. Все още не е ясно дали ще има повишение на цените на картите, но най-вероятно – да, защото договорените цени на електроенергията са доста по-високи. Една от добрите новини е поканата към ръководството на Колежа по туризъм в Благоевград да се върне в Банско, сподели за „Хоризонт“ кметът Иван Кадев./БНР