Хашим Тачи пред Макрон: Косово иска мирно споразумение със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи е казал на срещата си снощи в Париж с френския президент Еманюел Макрон, че Косово иска и е готово за мирно споразумение със Сърбия, предаде БГНЕС.

Двамата са обсъдили „преговорния процес между Сърбия и Косово и евроатлантическата перспектива за Косово и Западните Балкани“, съобщиха от кабинета на Тачи в Прищина.

„Имаме готовност да продължим диалога със Сърбия и да постигнем окончателно мирно споразумение, което ще доведе до взаимно признаване и членство в ООН“, казал Хашим Тачи. Според него това означава „пълна международна консолидация на Косово, която ще отвори вратите за чуждите инвестиции в страната“.

„Това означава развитие за Косово. Това означава повече просперитет, по-добър живот за всички граждани на Косово. Косово има само една цел – членство в ЕС и НАТО“, подчертал Хашим Тачи.

Президентът Макрон подкрепя трайния мир, развитието на Косово и региона, пише още в на съобщението, публикувано от кабинета на косовския държавен глава.

Френският президент разговаря снощи с колегата си от Сърбия Александър Вучич, а днес му предстои среща с държавния глава на Северна Македония – Стево Пендаровски./БНР