Нова идея за режима в Перник – пускат водата само нощем

  • Предложението, което най-вероятно кметът ще подпише, е водата  да се спира в 8,00 ч. сутрин и да се пуска в 20,00 ч. вечер

 

Предлагат нов вариант за режим на водата в Перник. Според него перничани ще имат вода само нощем във времето от 20,00 до 8,00 часа. Около това се обединиха участниците в проведената работна среща във ВиК, сред които бяха кметът Станислав Владимиров и областният управител Ирена Соколова. По думите на градоначалника, макар и неокончателен, това е най-вероятният вариант за ограничение на водоползването, който той ще разпише. Ще се следи разходът от язовира и спрямо показателите е възможна промяна на режима.

Припомняме, преди няколко дни местното ВиК дружество предложи въвеждане на режим от 18 ноември. Тогава вариантът бе чешмите да текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. ВиК управителят Иван Витанов посочи, че да тръгне вода към чашата на яз. „Студена”, е необходимо да вали ежедневно поне една седмица.
На срещата във ВиК е предложено още извънредно водоснабдяване от язовир “Долна Диканя”, като водите му бъдат насочени към язовир “Студена”. Този вариант обаче е свързан с много условности, защото предстои да се изследва качеството на водата и дали е годна за консумация.
Водното количество в “Долна Диканя” е 4,7 млн. куб.м и може да послужи като буфер, поясни кметът Станислав Владимиров. Той е получил уверения, че в рамките на месец-месец и половина, ако качеството на водата позволява, е възможно свързване с радомирския водопровод и по обратен път с помпена станция водата да отиде в пречиствателната станция и в язовир “Студена”.
Перничани ще потърсят помощ от други ВиК дружества за допълнителни аварийни екипи, защото един от големите проблеми са безбройните аварии на територията на общината. В графика за водния режим има риск високите квартали да са с нарушено водоподаване, каза още Владимиров. По думите му ще бъде направена разстановка как тази ситуация да бъде преодоляна и част от жителите на общината да не са ощетявани.
Нямаме друга алтернатива освен воден режим на този етап, категоричен е кметът. По думите му Перник може да бъде изправен пред хуманитарна криза.
Ще изискаме средства от МОСВ за пречиствателната станция, които да бъдат отпуснати в спешен порядък, както и спешно съдействие от няколко министерства, допълни Владимиров.
Освен това всички водохващания във Витоша ще бъдат проверени и насочени към “Студена”.

Премиерът Бойко Борисов се е обадил на пернишкия кмет веднага след заседанието на Министерския съвет и е обещал съдействие, съобщи Владимиров. Министър-председателят е разпоредил работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир „Студена“. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза, че вече е сформирана работна група, която да направи анализ и да излезе с предложения за решения на въпроса. Ще бъдат анализирани притокът и оттокът от язовир “Студена” през цялата 2019 година, консумацията на вода от ВЕЦ-а и ефектът от ремонтите на язовирната стена. Ще бъде анализирано и предложението вода да бъде доставяна от резервен язовир.