Работодатели: Въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от НСТС

  • Бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен

 

Въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), настояват четирите национално представени работодателски организации. Това са Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерация на работодателите и индустриалците. Те заявяват, че бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен.

В същото време Съюзът за стопанска инициатива, който не членува във въпросната асоциация, настоява болничните да бъдат плащани изцяло от държавата, обяви председателят на съюза Гълъбин Гълъбов:

“Всяко отклонение от осигурителното правило, тоест където осигурителният фонд плаща за това, че хората правят отчисления от своите плащания към държавата, е изкривяване”.

КТ “Подкрепа” продължава да настоява работодателят да плаща първите пет дни от отсъствието по болест, заяви вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис. Той коментира и лансираната вчера от министър Бисер Петков идея работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината:

“А защо 15, а не 10, а не 20? Трябва да има някаква аргументация. В интерес на истината колкото вие знаете, толкова и ние знаем”.

Все още не е ясно кога ще е заседанието на Тристранния съвет, на което трябва да бъде обсъден въпросът с плащането на болничните и злоупотребите с тях./БНР