Кисинджър предупреди САЩ и Китай, че търговската им война води до истинска

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че може да избухне въоръжен конфликт между САЩ и Китай, ако те не успеят да разрешат търговската си война, съобщават световните медии.

96-годишният Кисинджър може да е противоречива фигура, но съветите му все още се търсят по света, дори и хора с различия слушат, когато говори. Той коментира по-рано, че военните действия между двете страни ще бъдат “неизбежни” и ще доведат до “катастрофален резултат”, който може да бъде “по-лош от световните войни” – освен ако лидерите от двете страни не осъзнаят, “че бъдещето на света зависи от двете страни, които разработват решения и управляват неизбежните трудности.”

“Няма съмнение, че много аспекти от развитието на Китай са предизвикателни за САЩ. Никога не се е случвало преди две големи страни в различни части на света да са били в подобни позиции.”

Трезвите забележки на Кисинджър, който играе важна роля за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, дойдоха на конференция в Пекин относно бъдещето на двата икономически гиганта.

“Ако се разреши конфликтът да протича неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош, отколкото бе в Европа”.

“Първата световна война избухна заради сравнително малка криза… а днес оръжията са по-мощни”.

Китай и САЩ са в търговска война от 18 месеца, като двете страни се борят да постигнат споразумение, въпреки поредицата от преговори. Напрежението се увеличава и на дипломатическия фронт.

Пекин критикува Вашингтон заради военноморските операции на САЩ в оспорваното Южнокитайско море, САЩ критикуат масовото задържане на етнически уйгури в Китай и Конгресът на САЩ подкрепя протестиращите в Хонконг.

“Китай е основна икономическа страна. И ние сме такива. И така ние се настъпваме по пръстите на краката по целия свят”, коментира Кисинджър и добави, че по време на Студената война между САЩ и Съветския съюз планът за намаляване на ядрения капацитет на двете страни е основен приоритет.

Но за Китай, тъй като конфликтите между двете страни винаги са били “пасивни”, той предупреждава, че няма рамка, която да се занимава с Пекин като “военна сила”.

Ако двете страни продължат да виждат “всеки въпрос по света като конфликт” помежду си, това може да бъде “опасно за човечеството”, обяснява той.

Кисинджър заяви, че търговските преговори са просто “заместител” за по-съществени разговори за конфликти между двете страни, включително за напрежението в Хонконг.

На въпроса дали протестите в полуавтономния регион на Китай могат да бъдат “начална точката” за нова Студена война, Кисинджър отговори, че се надява “силно емоционалният” въпрос да бъде “уреден чрез преговори”.

Държавният секретар на бившия президент Ричард Никсън тайно лети до Пекин през 1971 г., за да започне преговори за нови отношения между САЩ и комунистически Китай. Кисинджър все още може да говори с висши китайски служители, които слушат какво има да каже. Той проведе и среща с президента Си Дзинпин в китайската столица през ноември миналата година.

“Според мен е много важно периодът на относително напрежение между Китай и Съединените щати да бъде последван от ясно изразени усилия за разбиране на политическите причини, както и ангажимент на двете страни да се справят с тях. Все още сме далеч от момента, когато ще е твърде късно, защото засега сме само в подножието на Студената война”.

На въпроса дали ситуацията в отношенията между Китай и САЩ приличат на началото на Студената война между СССР и САЩ, Кисинджър отговори, че “САЩ и Китай са страни, превъзхождащи по мащаб Съветския съюз и Америка”.

“Обсъждането на общи цели и опитът да се намали отрицателното въздействие на конфликт ми се струва необходимо”.

“Всички знаят, че търговските преговори, за които се надявам да успеят, които подкрепям, ще бъдат само малко начало на голяма политическа дискусия, която, надявам се, ще се случи”, обобщи Хенри Кисинджър.

Форумът за иновационна икономика се провежда в Пекин на 21-22 ноември. Форумът за първи път се проведе през 2018 г. по инициатива на бившия кмет на Ню Йорк, милиардера Майкъл Блумбърг.

Според организаторите основната цел на форума е да насърчава диалога между бизнеса и политическия елит на КНР, САЩ и други страни по света, да се обменят мнения и да се разработват ефективни решения на ключови глобални проблеми.

Основните теми тази година са търговията, системата за световен ред, технологиите, процесите на урбанизация, финансовите пазари, както и изменението на климата, миграцията и неравенството между половете.

Сред ораторите са бившият помощник на президента на САЩ по национална сигурност и бивш държавен секретар Хенри Кисинджър, основателят на корпорацията Microsoft Бил Гейтс, изпълнителният директор на Goldman Sachs Bank Дейвид Соломон и други./  news.bg