Община Петрич предлага изграждане на ново пътно трасе на изход от ГКПП „Кулата“

Община Петрич предлага изграждане на ново пътно трасе на изход от ГКПП „Кулата“. Това съобщиха от пресцентъра на община Петрич. Писмото е адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на външните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“ и е по повод съществуващите проблеми заради затрудненото придвижване на моторни превозни средства (МПС) в участъка преди ГКПП „Кулата“, което води до сериозни задръствания, предизвиквани от интензивния трафик на вход и изход на българо-гръцката граница. Към момента движението в този участък – пред граничния пункт, е организирано, като са осигурени по едно пътно платно за вход и изход от пункта.
При ситуации, в които колони товарни автомобили изчакват пред пункта за влизане в Република Гърция, останалите МПС-та, пътуващи в същата посока, навлизат в насрещното платно, по което се движат автомобили, излизащи от пункта и влизащи в България, а това води до предпоставки за произшествия. Именно малката пропускателна способност на пътното платно за влизащите в Гърция автомобили и конфликтните ситуации с излизащите от пункта МПС-та, в комбинация с интензивния трафик, са основната предпоставка за честите задръствания на това място. Този маршрут е най-натовареният път, минаващ през България по направлението Север-Юг.
В тази връзка община Петрич предлага да се реализира предвижданото в застроителния план на ГКПП „Кулата“, одобрен със заповед на кмета на община Петрич, който сега е актуализиран. Съгласно устройствения план изходът и подходът към пункта е предвидено да се осъществяват както следва – за вход към ГКПП „Кулата“ в посока Гърция е предвидено двулентово пътно платно с обща ширина 10 м. За изход от ГКПП и вход към нашата страна се предвижда ново пътно трасе с ширина 7 м. Според отразеното в плана в обхвата на изходното трасе сега има изградена крайпътна ивица, но с одобряването на устройствения план се предвижда нейното премахване с цел изграждане на новото трасе./Фокус