Парламентът избра Емил Димитров за екоминистър

Парламентът избра Емил Димитров за министър на околната среда и водите.

Емил Димитров, по-известен с прякора Ревизоро, заема мястото на Нено Димов, чиято оставка бе гласувана от депутатите. Димов е в ареста по обвинения в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

За Емил Димитров гласуваха 111 народни представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и двама независими. БСП и ДПС и трима независими гласуваха против, а “Воля” напусна пленарната зала и не участва в гласуването.

Изборът на Емил Димитров предизвика продължителни дебати, в които от ДПС окачествиха Министерския съвет като “център за управление на кризи”, а от БСП подложиха под съмнение неговата експертиза.

В първото си изявление пред парламента новият екоминистър се възпротиви на мненията, които подлагат под съмнение неговата експертиза. Той обяви, че ще се стреми да бъде администратор:

„Говорехте за експертиза – какъв да бъде: зоолог, геолог, хидролог. Добре, преценявате да бъде хидролог – назначаваме го, какво разбира от биоразнообразие – пак лошо. Извинявам се много, трябва да бъде администратор. Аз ще администрирам процеса в министерството, ще възлагам задачи и ще търся професионална отговорност. Няма да се притеснявам да разменям ресори. Надявам се да сложа правилните хора. Не отивам с намерение да бъда метла, каквато и да било метла, синя, червена, жълта – реваншизъм… Искам да се справя добре“.

Министър Димитров заяви, че ще започне обиколка на страната за обследване състоянието на язовирите. Той опроверга твърденията, че кризата в Перник е предизвикана от управлението на Борисов.

„Но проблемите си ги е имало през годините. Никой не е отишъл сега, непременно да излее в реката или непременно да остави гражданите без вода. Много лесно е… те са ми съграждани. Те са ми роднини. В момента говоря за моите роднини. Мислите ли, че през последните три години някой е отишъл с бормашина и е пробивал там тръбите, за да течат. Не, те течат от 50 години. Не защото аз ще реша проблема, ще го реши премиерът. Никой друг освен него не може и аз смятам, че е намерено решение“, каза Емил Димитров./БНР