Средно училище „Св. Климент Охридски“ в Костенец прилича на художествена галерия, предаде БНР. Клип за преобразяването на училището предизвика огромен интерес в социалните мрежи. Принос за новия облик на училището има преподавателят по изобразително изкуство Борис Котларов.

„Борис Котларов е учителят ни по изобразително изкуство с дългогодишен стаж и опит, с едно топло, любвеобилно чувство към децата. Човек, който умее да привлича и да ги обединява в общи каузи. Той самият е създал не един и два екипа в училище, с които да правят различни кътове в училище“, разказа в предаването „Закуска на тревата“ директорът на училището Захаринка Кусарова.

Всеки кабинет от всички 24 класни стаи и кабинети в училище е планиран предварително с екипа на Борис Котларов. Заедно са обмисляли каква визия да има съответният кабинет.

„Всеки един отделен кабинет има своя облик и подсказва коя дисциплина се изучава там. Заедно с децата, дори те са инициаторите в повечето случаи, подтикват господин Котларов. И е създал облик на всеки един кабинет, на коридорите. Има магия във всичко в нашето училище. Тя е и в барелефа на Кирил и Методий, в паното на св. Климент Охридски, в дърворезбата с родопските чанове“, допълни Захаринка Кусарова.

Коридорите в училището са превърнати в галерии. Учениците са част от това претворяване.

„Те рисуват заедно с него по коридорите. И наистина първият етаж, който е предназначен за учениците от начален етап, целият е преобразен с детски рисунки. От началото до край, от двете страни на коридора. В дъното имаме малък параклис, преобразен от децата и направен с облика на света Богородица“, описа атмосферата директорът на училището.

Всеки кът в училището е докоснат от детски ръце. Това, освен че променя средата, има и благотворен ефект.

„Най-ценното от всичко е, когато участват деца при преобразяване на училището. Факт е, че те не рушат тогава. Те пазят онова, което са създали“, коментира Кусарова.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0