Благоевград – втората спирка на изложбата “Махатма Ганди – сила на Истината”

Открита е изложбата “Махатма Ганди – сила на Истината” в Градска художествена галерия – Благоевград. Изложбата е посветена на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, който със силата на скромността и отречеността си надживява ограниченията на времето и пространството. Животът на Махатма Ганди е безмилостна борба в търсене на истината и това, което е правилно. Той вярва в несломимата воля на човека и в присъщата доброта на хората, работи неуморно за извисяването на най-бедните и най-потъпканите, казаха от галерията в Благоевград по време на откриването. Застъпва се за равенството, правата и подобряване начина на живот на хората, послания, които резонират силно и до днес от един век насам.
Селма Тодорова прочете поздравителен адрес от посланика на Индия, г-жа Пуджа Капур: „Инициативи като тези празнуват невероятното специално приятелство между Индия и България. Бих искала да благодаря на Селма Тодорова, куратор на проекта, Йорданка Боянова, председател на Индологическата фондация „Изток-Запад“ и на всеки художник, посветил времето и творчеството си в чест на универсалната сила на посланието на Гандиджи, посредством красотата на изкуството, по повод 150-годишнината от рождението му. В Благоевград е второто показване на изложбата. Тя ще продължи да пътува из България, а след това и по целия свят, включително и Индия. Надявам се, че ще получите шанс да я видите лично! Благодаря ви!“.
В изложбата участват с творби, посветени на Ганди, двайсет от най-добрите наши живописци и скулптори, вдъхновени от живота и делото на Ганди. Събитието бе открито от Красимир Тодоров, художник и дизайнер, чийто каталог съдържа всички творби, представени на изложбата, Цветан Стоянов, Иван Милушев – директор на Градската художествена галерия, и Селма Тодорова – куратор на проекта. Представител на община Благоевград бе д-р инж. Василиса Павлова, зам.-кмет по ,,Култура и хуманитарни дейности”. Организатори са Индологическа фондация „Изток-Запад” и Посолството на Република Индия. Изкуствовед – Пламена Димитрова-Рачева.