Западните Балкани да участват в министерските срещи за енергетиката

Министърът на околната среда и енергетиката на Хърватия Томислав Корич покани министрите на държавите от Западните Балкани в тези два ресора да участват в министерските срещи на ЕС.

Корич направи това заявление по време на представянето на приоритетите на хърватското председателство на Съвета на ЕС в областта на енергетиката.

В отговор на поставен въпрос относно замърсяването на въздуха, причинено от централите на въглища в региона на Западните Балкани, министърът заяви, че „замърсяването не познава граници”, поради което е важно ЕС да си сътрудничи по-активно с държавите от региона, съобщи МИА.

Според евродепутата Микаел Блос 16-те централи на въглища от Западните Балкани замърсяват повече от 250-те централи на територията на ЕС.

Хърватският министър спомена възможността министрите от региона да бъдат поканени за участие в министерските срещи на ЕС. Според него енергетиката и околната среда изискват задълбочаване на сътрудничеството на ЕС със Западните Балкани.

Зелената сделка е сред основните приоритети на Европейската комисия през следващите 5 г., като целта е до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност по отношението на емисиите на вредни газове. /БГНЕС