Водопроводът при Мало Бучино за Перник ще бъде изграден за 45 дни, ще струва 26 млн. лв.  

Кметът на Перник Станислав Владимиров определи като реалистичен срока за строителството на водопровода при Мало Бучино, който трябва да свърже ВиК системите на миньорския град и на столицата. Плановете са водопроводът да бъде изграден за 45 дни. Владимиров отново заяви, че това е единственото решение за преодоляването на водната криза в Перник. Кметът подчерта, че въпреки различните политически виждания разумът и солидарността са били водещи във вчерашния дебат в Столичния общински съвет и изказа благодарност към съветниците от столицата. Вече има добра подготовка и в рамките на следващите дни ще започне изграждането на връзката между водопроводните мрежи на Перник и София, каза той. Той отново подчерта, че Перник има вода до април и прехвърлянето на вода от Белмекен през язовир “Бели Искър” към Перник ще даде спокойствие на перничани. По думите му след предстоящите ремонти, за които правителството отпусна пари, Перник ще има съвсем различна перспектива. Във връзка с немалкото оплаквания, че водомерите продължават да въртят, дори когато няма вода, Владимиров заяви, че ще проведе разговори с ръководството на ВиК за евентуална компенсация на гражданите. Относно качеството на водата в Перник Владимиров коментира, че според пробите на РЗИ тя е годна за пиене, но повечето граждани предпочитат да използват минерална. „Затова помолихме Държавния резерв да ни предостави количества вода. Освен това с дарения се включиха общини и частни фирми. Не е по силите само на общината да разпределя тази вода, затова призовавам желаещите перничани да се включат като доброволци“, призова градоначалникът.

„Не съм спрял да търся варианти за решаване на проблемите на Перник, откакто съм кмет. От началото на водната криза на Перник са отпуснати 24 млн. лв. за подмяна на ВиК мрежата, 4 млн. за довеждащ водопровод, 3,2 млн. за новата пречиствателна станция, обясни кметът на общината. След ремонтите, които предстоят, Перник ще има съвсем различна перспектива“, подчерта Станислав Владимиров.

26 милиона лева ще струва новият водопровод от Мало Бучино до Перник, през който водата от Белмекен през столичната ВиК инфраструктура ще стигне до бедстващия град. Премиерът Бойко Борисов разпореди незабавно започване на строителството и отново заяви, че няма друга алтернатива: “Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството”. На министър Теменужка Петкова Борисов разпореди още лично да провери два ВЕЦ-а, за които има съмнение, че произвеждат ток през нощта.