Илиан Манов от Благоевград спечели шестия шахматен турнир “За буквите” в Кюстендил

С доста постижения завърши шестият детски турнир по шахмат “За буквите” в Кюстендил. Домакин на надпреварата бе читалище „Братство 1869”, а на шахматната дъска умения показаха рекордните 63 деца от Кюстендил, Перник, ЦСКА (София), Сандански, Кресна, Благоевград, Перник, Пазарджик, Берковица, Банкя и още 5 клуба от София. Заради големия брой участници надпреварата се премести от Синята зала в читалището в голямата, а изиграните партии преминаха изключително оспорвано. След изиграването на всички партии се оказа, че петима състезатели разделиха първото място с по 6 т. от 7 изиграни партии.

Шампион по допълнителни показатели стана Илиан Манов от Благоевград, втори е Адриян Митушев също от Благоевград, на следващите три места са триото от най-големия клуб в страната ЦСКА. Добринка Тодорова е трета, а Георги Стефанов и Пламен Трендафилов се наредиха на четвърто и пето място.

Добро представяне направиха и състезателите на ШК “Богомил Андонов” (Кюстендил). Димитър Димитров спечели 5 точки от 7 партии. Митко е ученик на кюстендилския майстор на шахматната игра и председател на клуб “Богомил Андонов” Велислав Куков. С 4.5 точки са Ясен Стоянчов и внукът на покойния Богомил Андонов – Борис Теодосиев, който е на 8 г.

В отделните възрасти победители станаха – до 8 г. кюстендилското момче, играещо в “Славия”, Георги Младенов. До 10 г. първото място е за Марк Антониевич от Сандански, до 12 г. победител е Кристиян Рангов от „Елит” (София) и до 14 г. Адриян Сотиров от “Ан пасан” (София).

“Невероятно силен турнир с много участници, което може само да ме радва. Ако не беше грипът, участниците щяха да са близо 100. Доволен съм от всички състезатели от кюстендилския клуб”, каза Велислав Куков, председател на клуб “Богомил Андонов” (Кюстендил) и главен виновник този турнир за деца да го има.

Той изрази благодарност към организаторите на турнира – община Кюстендил, читалище „Братство” и Българската федерация по шахмат.

На 22 март отново в читалище “Братство” среща на шахматната дъска ще си дадат участниците в 9-ия открит турнир по ускорен шахмат в памет на международния майстор от Кюстендил Богомил Андонов. Надпреварата ще се проведе по швейцарската система в 9 кръга.