Благоевградчани отбелязаха 142 години от първото Освобождение на града

Благоевградчани отбелязаха 142 години от първото Освобождение на Горна Джумая (старото име на Благоевград), съобщиха от пресцентъра на общината. Церемонията се е състояла пред паметника на майор Иван Павлович Орлински в двора на храма “Въведение Богородично”. Пред паметника цветя са положили общественици и граждани.
Първото Освобождение на Горна Джумая става факт на 12 февруари 1878 година по време на Руско-турската война. Това е едно интересно събитие, защото всъщност въобще не е планирано нашият град да бъде освободен от руската армия в онзи момент, разказа за БТА историкът и директор на Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев.

По време на война държавността изчезва, редът и правото не се спазват и много башибозушки групи започват да безчинстват в района. Това кара местните хора да се самоорганизират, като освен отпора, който дават на башибозушките банди, те изпращат делегация в Дупница, разказа още д-р Алексиев. Дупница вече е свободна, а там са разположени погранични отряди. Делегацията отправя молба до майор Орлински да се спусне на юг към Горна Джумая и да респектира башибозушките орди. Той откликва и благодарение на това Горна Джумая става единственият град от географската област Македония, който е освободен през 1878 година, допълни д-р Алексиев.
Градът известно време е свободен. С Берлинския договор обаче отново е върнат под властта на Османската империя. След връщането на османските власти в града голяма част от християнското население, което е било обвързано с момента на повикването на руските войски, се принуждава да емигрира. Много семейства се преселват в Дупница, която е част от свободна България.
Повече от тридесет години трябва да минат, преди жителите на Горна Джумая да усетят отново свободата, тъй като до 1912 година Горна Джумая остава в пределите на Османската империя, разказа още д-р Кирил Алексиев.