Председателят на сдружение „Сега накъде” Георги Шопов: Човек усеща празнота от големите несправедливости в нашето общество

Георги Шопов
  • Инициативата е един добър шанс за реализация, благодарен е Калоян Кръстев, който ще изкара безплатни шофьорски курсове

Колкото и успял да е един човек, то той може да усети празнина. Това неприятно чувство идва от големите несправедливости, на които ставаме свидетели в нашето общество. Именно това кара основателят на сдружението „Сега накъде” Георги Шопов да започне да се занимава с благотворителни инициативи. Идеята се ражда по време на планински преход заедно с неговата позната Евелина Малинова. Двамата са доволни от постигнатото в живота, но все още не се чувстват напълно удовлетворени. Тогава те решават да започнат да помагат на млади хора, които нямат семейство или са отгледани от един родител.

Калоян Кръстев (вляво) и неговият ментор Кирил Чолаков

Георги Шопов е собственик на строителна фирма и консул на Индонезия в България. Той разказа пред „Вяра” какви са целите на организацията. „Идеята да основем това сдружение беше моя и на Евелина Малинова. При един планински преход си мислехме с какво можем да бъдем полезни. Защото човек върви през своя жизнен път, постига нещо, но усеща една празнота от това, че в нашето общество има доста големи ниши и несправедливости. Решихме, че голяма част от грижите на младото поколение идват от това, че държавата се грижи за децата с проблеми до 18 години. След това те трябва да се сблъскат с реалностите на живота, без реално да са подготвени за тях. Смятаме, че ние бихме могли да дадем един добър пример и стъпка по стъпка да се опитваме да помагаме на младежите през образование, курсове, намираме на работа, среща със  специалисти и други неща. Така тези деца ще имат шанс да станат пълноценни граждани”, каза Георги Шопов.

Евелина Малинова разясни повече за програмата на Калоян Кръстев и другите двама младежи от Дупница.

Той обясни, че програмата, която ще осигури безплатни шофьорски курсове на младежите, е едва началото на поредица от инициативи.
„Първата стъпка за младите хора е шофьорската книжка, защото това е най-лесният начин човек да си намери работа. Но това е само началото, което ще ни помогне да се ориентираме към тези деца, както и те към нас. След това ще им помогнем за образованието, придобиването на специфични умения и намиране на работа. Засега шофьорски курсове ще изкарат млади хора от Дупница и Добрич, но ние не сме се позиционирали териториално. Просто това са градовете, с които направихме много добър контакт с общините. От кметството много ни помогнаха, защото те познават социалния статус и състоянието на децата и именно оттам ни посочиха конкретни младежи. Хубаво е, че тук има и хора, които ще бъдат ментори. Това е най-важното за едно дете, а именно живият контакт и подкрепа. Менторите ще бъдат всеки ден с децата. Те ще им помогнат по време на придобиването на шофьорската книжка, решаването на листовки и формирането на самите умения. Децата ще могат да споделят с менторите за проблемите си, а това е много важно за един човек, който малко или много е сам в обществото. Няма как да има по-добри ментори от планинските спасители. Това са доказани хора с човешки качества. Разчитаме изцяло на тях, защото ние нямаме физическа възможност да имаме контакт с тези деца, извън материалната част и организацията. Смятаме за в бъдеще да разширим дейността си в пъти повече и на още много други места в цялата страна. Отворени сме към всички и тепърва ще имаме страница във фейсбук и уебсайт, където ще можем да получаваме предложения на кои деца да помогнем. Всеки един съсед, приятел, съученик или преподавател на даден младеж би могъл да ни посочи кой е подходящ, за да му помогнем”, завърши Георги Шопов.
Заедно с него в начинанието е и Димитър Рашков, който е собственик на транспортна компания от 25 години.
„По някакъв начин всички ние в сдружението сме успели и сме получили от живота това, което искаме. Смятаме, че имаме сили, енергия и възможности да дадем и на някой друг най-малкото шанса, за да тръгне напред. Именно това и нещото, което ни мотивира. Отворени сме за всичко, с което можем да помогнем на човек, на когото му предстои първата крачка. За втората вече той сам ще си я направи, ако иска. Но за първата често има нужда от помощ”, коментира Димитър Рашков.


Двамата бизнесмени допълниха, че имат добър контакт в различни отрасли в бизнеса и производството, което също би било полезно при намирането на работа за младежите.
Евелина Малинова е финансист по професия и работи в IT компания. Лина, както я наричат приятелите й, също много активно участва в сдружението и програмата.
„Младежите ще бъдат консултирани кариерно, след като завършат шофьорските си курсове. Тези специалисти ще насочат как точно да изготвят своята автобиография и как по-ефективно да си търсят работа. Младите хора ще могат да усвоят умения как да се борят в живота. Тук е мястото да благодарим и на община Дупница, както и на автошколата, която задейства нещата много бързо на местно ниво”, каза Евелина Малинова.
Управителят на автошколата Григор Купандолски на свой ред благодари за възможността също да бъде част от програмата и окаже подкрепа на младите дупничани:
„За мен е чест, че сте избрали моята автошкола. Ще се постараем да оправдаем доверието, което ни е гласувано. Младежите трябва да бъдат сигурни, че каквото зависи от нас, ще бъде направено със сигурност”.
Накрая разговаряхме и с един от избраните млади дупничани, който получи шанса да изкара шофьорска книжка.
19-годишният Калоян Костов е родом от Дупница и тази година завършва средното си образование. Момчето учи „Информационни технологии с английски език” в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, но мечтата му е да стане актьор. Той беше видимо притеснен по време на срещата, но каза няколко думи пред репортер на медията ни.
„Театърът ме привлича още от много малък. Ще се опитам да кандидатствам в НАТФИЗ и се надявам, че ще мога да се развивам в тази сфера. Би било сбъдната мечта за мен да практикувам актьорско майсторство”, обясни младежът.
Той не скри щастието си, че е избран да участва в тази програма и я намира за една много добра възможност.
„Това е един добър шанс за реализация и е много хубаво, че има такива хора, които да помагат на младежите”, завърши Калоян.
Негов личен ментор ще бъде началникът на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков, който изрази своята готовност да бъде полезен на младежите с всичко, което е по силите му.

Управителят на автошколата Григор Купандолски

„Наистина се радвам, че ще мога да бъда полезен на тези млади хора. Аз и колегите ми ще направим всичко възможно, за да им съдействаме с това, което имаме като житейски опит. Всеки един млад човек заслужава подкрепа, чрез която да може да направи първата си крачка в живота. Ние сме насреща. Ще направим всичко, което е необходимо, в стремежа си тези деца да се чувстват добре”, коментира Кирил Чолаков.
Както вече ви информирахме, благородна инициатива зарадва трима млади хора от Дупница. Калоян Кръстев, Теодора и Момчил ще имат възможност да изкарат безплатни шофьорски курсове благодарение на програмата „Сега накъде” на едноименното сдружение. Ще бъдат покрити и всички допълнителни разходи към курса за управление на МПС, който ще изкарат тримата младежи. Така те ще имат възможност да осъществят мечтата, която има почти всеки техен връстник – да изкара шофьорска книжка, без да им се налага да отделят средства от ограничения си финансов ресурс.
В края на миналата седмицата учениците се срещнаха с представителите на „Сега накъде” и своите бъдещи ментори в автошколата на Григор Купандолски.
Калоян ще бъде наставляван от началника на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков, Теодора от Мартин Джокин, а Момчил ще се учи от съветите на опитния планински спасител Валери, известен с прякора си Батката.