Обявиха грипна епидемия в цялата страна

  • Д-р Илиана Кръстева от РЗИ: Има завишение на болните от грип и остри респираторни заболявания в Кюстендилска област през последния ден

Грипна епидемия беше обявена на територията на цялата страна със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тя влиза в сила от 6 март (петък) до 11 март (сряда) включително.
Със заповедта се преустановяват учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.
Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.
Друга препоръка е свързана с детските градини, които да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.
На специалистите в регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.
По-рано през деня „Вяра” се свърза с директора на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Кюстендил д-р Илиана Кръстева. Тя потвърди, че на територията на Кюстендилска област в четвъртък е имало завишен процент на болни с остри респираторни заболявания спрямо предходните дни от тази седмица и резултатите от миналата седмица. РЗИ-Кюстендил вече изнесе данни, че за периода от 24 февруари до 1 март седмичната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания е била 51,65 на десет хиляди души, спрямо 56,57 през седмицата от 17 до 23 февруари.
На наш въпрос, свързан с информацията, изнесената от проф. Венцислав Мутафчийски – ръководител на Националния щаб, според която има предепидемиологична обстановка от хепатит А в Кюстендил и Дупница, д-р Кръстева разясни, че се е получило объркване. „За целия месец февруари на територията на област Кюстендил е имало само 4 случая на хепатит. През месец март досега са регистрирани два случая на това заболяване – един в Кюстендил и един в Бобов дол. Но това със сигурност не е предепидемиологична обстановка”, коментира д-р Кръстева.