В Бобов дол набират доброволци заради кризата с коронавируса

  • Кметът призова местните да помагат с разнасяне на храна на възрастни и болни по домовете им

  • От „Социално подпомагане” разширяват начините за достъп до административни услуги

 

Доброволци, които да помагат на възрастни и болни хора от община Бобов дол, търси  местната управа заради кризата с коронавируса. Кметът Елза Величкова призова съгражданите си  да подпомагат  най-рисковата група чрез социален патронаж – разнасяне на храна и снабдяване с продукти от първа необходимост до домовете им.

„Въпреки предприетите мерки и усилията на много институции по предотвратяване разрастването на епидемията от коронавируса, според прогнозите на здравните власти пикът тепърва предстои. Ресурсите на държавата и на нас, местната власт, обаче са ограничени. Голяма е вероятността в скоро време много наши приятели, съседи, близки и роднини да имат нужда от нашата помощ и подкрепа”, се казва в призива на Величкова, публикуван на сайта на общината.

В апела е подчертано, че от доброволци се нуждаят  и лекарите, медицинският персонал и служителите в регионалните здравни инспекции, които поемат най- тежките случаи и рискуват живота си.
Желаещите да се включат като доброволци могат да се запишат на имейла obshtina@bobovdol.eu или като позвънят на началника на отдела за социално подпомагане Красимира Методиева (на телефон 8095 656 126).

За всеки доброволец ще бъдат осигурени необходимите предпазни средства.

Междувременно от Дирекция „Социално подпомагане” в миньорския град съобщиха, че  се разширяват начините за достъп на гражданите до административни услуги.

„На електронната страница на Агенцията за социално подпомагане, в рубриката „Коронавирус COVID – 19” е публикувана инструкция за  ползване на електронни административни услуги, предоставени от АСП. Създадена е възможност за ползване на административни услуги чрез система за сигурно електронно връчване на ПИК на НОИ или квалифициран електронен подпис, по електронна поща ao@asp.government.bg, чрез лицензиран пощенски оператор”, се казва в съобщение на директора на службата Весела Кръстева, което също е на общинския сайт. Там са изписани и телефонни номера за получаване на информация. Те са: 0702 63283, 0882826325- отдел „Закрила на детето; 0702 65033, 0702 63469, 088282623 -отдел „Индивидуална оценка на хора с увреждания, социални услуги и социална закрила”.

 

 

Юлияна КОЛЧАКОВА