Дупнишките села Яхиново и Бистрица в готовност да помагат на възрастните хора по време на извънредното положение

Кирил Огненски
  • Прибралите се от чужбина местни жители стриктно спазват карантина

  •  Шивачката Росица Искренова шие и дарява  маски за яхинци

Кметовете на дупнишките села Яхиново и Бистрица са в готовност да помагат на възрастните хора по време на извънредното положение. В Яхиново има малък брой самотни пенсионери, които са потърсили помощта на кметството в тези трудни времена.
„Има няколко човека, които се нуждаят от храна и стоки от първа необходимост в условията на извънредното положение. Те се обаждат в кметството и правим всичко възможно, за да удовлетворим нуждите им. Не са много като бройка, защото повечето възрастни хора в селото ни имат синове и дъщери в Дупница, които ежедневно идват и се грижат за тях. Има някои, които са без деца, но ние сме поели ангажимент и от кметството, ходим и им пазаруваме. Но това са 2-3 души, така че не го считаме като ситуация, която да изисква по-голяма организация. Справяме се много добре“, коментира пред „Вяра“ кметицата на с. Яхиново Софка Скоклева.
Тя допълни, че има яхинци, прибрали се от чужбина, след като беше обявена пандемията, но и те не са много.
„Всички, които се прибраха от други страни, стоят под карантина и спазват извънредните мерки. От нашето село има доста хора в чужбина, но много от тях не се прибраха, защото са цялото семейство и са преценили, че така е по-добре за тях. Има и няколко случая, в които жената и детето са се върнали, а таткото е останал да работи“, допълни  Скоклева.
Тя изрази своята гордост и от това, че в Яхиново има шивачка, която доброволно шие маски и вече е дарила близо 100 такива на своите съселяни:
„В селото ни има една шивачка и то каква! Тя се казва Росица Искренова и сме много горди с нея. Прави маски доброволно и виждам все повече хора да носят именно нейните маски, защото си приличат. Тя ги изпипва и ги прави много добре, не е върнала никого и прави маска за всеки, който се обръща към нея“.
В друго от дупнишките села – Бистрица, също имат готовност да помагат на възрастните хора по време на извънредното положение.
„Сформирали сме екип от доброволци, който може да реагира във всеки един момент, аз също съм част от него. Обявили сме го и на сайта на кметството. Засега още никой не се е възползвал от тези услуги, но имаме готовност“, каза кметът Кирил Огненски.
Той поясни, че в Бистрица от чужбина са се върнали 14 човека, които стриктно спазват карантина.
„Едните се прибраха по-рано, а другите по-късно, но всички са наясно със ситуацията и са под карантина. Имаше само един случай на едно момче преди няколко седмици, което първоначално не спазваше указанията, но взехме мерки. Съвсем нормално е по време на такава изолация хората да се изпитват някои неудобства. Но сме длъжни сме спазваме заповедите на Националния щаб и всичко да бъде както подобава“, завърши Огненски.

Димитър ИКОНОМОВ