Изпълнителният директор на ФК „Банско” Красимир Горанов: 18 отбора в елитната ни група не  е удачен вариант, ще има финансови проблеми

„Вяра” разговаря на актуални спортни теми с дългогодишния футболист на ЦСКА и националния отбор Красимир Горанов, сега изпълнителен директор на ФК „Банско”.

-Г-н Горанов, къде се намирате в момента?
-Изпълнявам указанията на централния оперативен щаб и стоя у дома.
-Как поддържате връзки с ФК „Банско”?
-С всички от клуба – по телефона и по интернет.
-Правилно ли е отлагането на спортните мероприятия за момента?
-Много навременна мярка, нека първо да запазим здравето на хората, а след това според ситуацията всяка една страна да реши какво да прави. Спирането на първенствата в професионалната и аматьорски лиги и детските първенства е по разпореждане на БФС, който изпълнява заповедите на министъра на здравеопазването.
-Според Вас ще завършат ли първенствата в България и какво Ви е мнението за 18 отбора в „Ефбет лига”?
-Ще започна отзад напред. 18 отбора в елитната ни група не  е удачен вариант. Ще има доста финансови проблеми. Да се надяваш само на помощ от „Ефбет” и тв права, не е достатъчно. Държавата трябва да обърне необходимото внимание и да окаже съответната помощ за участие в първенството. Харесва ми идеята на УЕФА за отпускане на средства за развитието на детско-юношеския спорт. Моето предложение е тези средства да се превеждат целево, а не в общата сметка на клуба, защото се стига до отклонения и при това положение ставаш клиент на финансовите контролни органи  и прокуратурата.
-Как стоят нещата от финансова гледна точка във ФК „Банско”?
-Както е известно, за втори път съм поканен да ръководя футбола в тази община. Докато се спонсорираше от общината и фирма, всичко беше нормално. На няколко пъти мъжкият отбор беше на крачка от влизане в А група. Тогава и кметът Александър Краваров-вече покойник – също желаеше това, но ние не отговаряхме на критериите за получаване на лиценз от БФС и при това положение трябваше да митарстваме по чужди терени. Сега клубът се финансира изцяло от общината и смятам, че отново ще има финансова стабилност.
-Това внася си спокойствие сред Вас и останалите хора от клуба?
-Засега нещата вървят в правилна посока, изплатени са заплатите за февруари и март, което ме кара да мисля, че авторитетът на клуба ще се върне на нивото, на което е бил през 2014 година.
-Прогнозата Ви за подновяването на заниманията на спортистите?
-За футбола се очаква решение на УЕФА. Според мен по-рано от 1 май едва ли ще подновим остатъка от първенството. Нека засега проявим разум и изпълняваме указанията на правителството, за да запазим живота си. Футбол е  имало, ще има и за в бъдеще.

Ташко СУЛЬОТОВ