15 резидента и персонал от доброволци в защитените жилища на Фондация „Бетел“ имат спешна нужда от помощ

“Бетел” е център с дългосрочна резидентна програма с безплатна рехабилитация за хора с различни зависимости, както и за бездомни хора. Защитеното жилище се намира в радомирското село Владимир. Грижата за хората в него и посрещането на ежедневните им нужди се осъществяват в една различна до тогава за тях среда – без дрога, алкохол и насилие, в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане. Пребиваването е безплатно за всеки, който е мотивиран да постъпи и престоят е от 12 до 18 месеца. Издържат се сами чрез стопанска дейност, не получават доходи от никъде другаде.

Но поради извънредното положение, наложено от разрастващата се COVID-19 епидемия, в защитените жилища на “Бетел”  не са получавали никакви приходи. Живеещите в тях  нямат  възможност да извършват обичайните дейности като почиствания, премествания, градинарство, ремонти, реставрация и продажба на мебели. И помощта на обществото е въпрос на оцеляване, защото в момента в програмата имат 15 резидента, както и персонал от доброволци, които не получават заплати, нямат и медицински осигуровки.

Нямат налични нито маски, нито дезинфекционни и почистващи препарати или пък лекарства. Същевременно трябва да покриват и разходи за храна, както и такива за комунални услуги. Всичко това, на фона на тази здравна и икономическа криза, е напълно непосилно за тях, хората там са оставени без препитание.

За да оцелеят в този невероятно труден момент, резиденти и персонал се обръщат към обществото с молба за помощ.

От 2004 година насам чрез социалната си рехабилитационна програма “Бетел” са  помогнали на над 6 хиляди човека, сега и те имат нужда от подадена ръка, за да продължат с делата си! Как може да се помогне:

Може да се изпрати SMS на 17 777

Чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.

DMS BETEL

Източник: БНР