Безстопанствени животни тъпчат нивите и в Овчарци

Снимки: са от фейсбук групата „Забелязано в Сапарева баня”

Коне и крави, оставени от собствениците им без контрол, унищожават житата в сапаревобанското село Овчарци. За проблема алармира местната жителка Радостина Сакаджийска, която публикува и снимки във фейсбук групата „Забелязано в Сапарева баня”. Овчарчани негодуват от своите земляци малко след като от набези се оплакаха и земеделски стопани от Сапарева баня.
„А това са съвестните стопани в Овчарци!… За пореден път! Не трябва да работиш, а да се превръщаш в пъдарин на чужди животни, за които стопаните им си взимат субсидиите и не се грижат за тях!”, сигнализира Сакаджийска.
„Знае ли се на кого са? Обявете ги публично, за да се засрамят, че унищожават труда на техен съгражданин с тяхната безотговорност!”, пише Галина Ранова.
В коментарите си хората се възмущават от наглостта на собствениците на животните.
Иванка Грошкова: „Лошото е, че това е всеки ден по 10 пъти! Според мен, щом си поел ангажимент да се грижиш за животни, ще го правиш по най-добрия начин! Ако трябва, по 5 пъти ще ги проверяваш! Какво ще остане от житните култури??? После искат рента!”.
Ренета Лазарова разказва: „Вече всеки ден виждам снимки на безстопанствени коне на територията на общината! Преди две години група земеделски стопани от село Ресилово направиха подписка и я внесохме в три служби в Кюстендил и в община Сапарева баня. Единствено представители на БАБХ направиха проверка и имаше глоби, които бяха обжалвани. И дотук се приключи. От ДФЗ изобщо не направиха проверка и не спряха субсидиите за конете. От МЗ също нямаше отговор. Та това е положението. Чувстваме се безсилни пред тази напаст – безстопанствени животни”.

„Всеки човек се грижи за онова, с което се занимава – насаждения, животни и т.н. Безотговорни са стопаните, но за това не е нужно да страдат съвестни хора!, допълва в коментарите си Радостина Сакаджийска.

Както писахме само преди дни, подобен проблем има и в Сапарева баня. Известно е още, че в Дупница, главно в село Бистрица, също години наред собственици на коне ги оставят без надзор и животните стигат до жк „Бистрица” и градския парк „Рила”, съсипват градини, посеви. Хора от региона припомнят, че проблемът е много сериозен, главно и заради това, че оставените без надзор животни често излизат на пътя и са предпоставка за произшествия. За да се предотвратят набезите, община Дупница създаде приют за безстопанствени коне.

Юлияна КОЛЧАКОВА