Общинските съветници от СДС-Дупница с кампания за безплатно тестване за коронавирус

Само за 3 часа се записаха над 400 желаещи

Общинските съветници от СДС в Дупница организираха кампания за безплатно тестване за коронавирус. Изследванията ще се проведат в клиничната лаборатория на частната болница в града. Лабораторията се намира на партера на бившето ДКЦ. Тестването ще се осъществи с бързи тестове тип касета „Right Sigh Covid-19”, които измерват нивото на IgG или IgM спрямо вируса в организма. Благодарение на този тест се определя дали човекът е здрав, болен, или пък вече е преболедувал вируса.
Кампанията започва в понеделник, 13-и април, от 9 часа сутринта.
„Идеята за подобна кампания ми дойде отдавна. В условията на този вирус и инфекция, ние, като съветници и политици, трябва да бъдем съпричастни и максимално полезни на обществото. Не го направихме по-рано, защото тестовете, които досега бяха на пазара бяха твърде неточни и резултатите от тях бяха под 70%. Сега на пазара се появиха няколко вида по-нови тестове. Събрахме необходимите средства и осигурихме тази бройка. В рамките на тази кампания организираме и една дарителска кампания, с която да дадем възможност на много повече хора да се тестват. Вместо да търсим по-мощни спонсори, хората, които ще минат това тестване, ги приканваме да отделят сума, колкото могат. Говорим за пари от порядъка на 5,10 или 20 лева – колкото имат възможност хората. Така ще можем да продължим, с това, което започнахме“, коментира пред „Вяра“ председателят на ОбС-Дупница Костадин Костадинов.
Според него това тестване ще успокои дупничани и ще свали напрежението покрай опасния вирус.
„В момента всеки изпитва паника и притеснение. Когато се тествате, ще получите един резултат с висока точност. Мога да отбележа, че имаше свръх огромен интерес към кампанията. В рамките на 3 часа се записаха над 400 човека“, допълни регионалният лидер на СДС.
„Получихме огромна подкрепа в лицето на д-р Ени Лефтеров и специално искам да му благодаря. Защото това не е просто да извадим пари и да ги дадем на някого за тестването. Това е труд, който ще продължи минимум 5 дни. Включени са доброволци от СДС,  д-р Лефтеров осигурява лаборанти, помещения, дезинфектанти. Трябва да се отчете, че това е 100% медицинско изследване с персонал, който е подготвен, и тестове, които са сертифицирани“, завърши Костадин Костадинов.

Димитър ИКОНОМОВ