Автотърговците в Дупница няма да протестират по време на извънредното положение

Вергил Кацов
  • Трябва да се вземат конкретни мерки за яз. „Дяково“, смята председателят на Сдружението на автотърговците в  града Вергил Кацов

    Иначе автотърговците ще са принудени да правят инвестиции, които са невъзможни в условията на тази криза

Протестът, който планираха автотърговците в Дупница, заради спирането на водата в обектите им, за момента няма да се провежда.
Собствениците на автокъщи и складове, разположени на изхода на Дупница в посока София, заплашиха с подобни действия, но заради извънредното положение в страната, те се отлагат.
Както е известно, работещите в промишлените обекти и семейства, живеещи там, както  и в село Палатово, са без вода вече близо 4 месеца. По нареждане на екоминистъра Емил Димитров изводите към автокъщите бяха спрени и заварени, за да се пълни язовир „Дяково“ и да се осигури вода за питейни нужди.
Северната промишлена зона е зависима от язовира, защото община Дупница не е изградила собствена водопреносна мрежа за нуждите на автокъщите и предприятията в района. Те самите също не разполагат със собствени водоизточници.
Както писахме, от кметството са изпратили последното си писмо до МОСВ на 23 март, а са получили отговор на 9 април, който е бил отрицателен. От Министерството на околната среда и водите са обяснили, че водоподаването ще бъде възстановено, когато обемът на язовира достигне средното си ниво на запълване, или 17 500 000 куб. м.
Припомняме, че в края на ноември миналата година бяха спрени ВЕЦ „Яхиново“, вецовете, свързани с тръбопровод в с. Дяково и ВЕЦ в Големо село, община Бобов дол. Всички те ползваха вода от язовир „Дяково“. Това действие се наложи като превантивна мярка, за да се предотврати криза в населените места, които ползват вода от язовира.

created by dji camera

„Докато сме в това извънредно положение няма да се допусне никакъв протест. Знаете, че вчера имаше опит за протест в София, но в крайна сметка се стигна дотам, че на него имаше по-малко от 10 човека. Ясно е, че в момента няма възможност за протести.

Трябва да се даде възможност на този язовир да събере необходимото количество вода. Ако един бизнес на даден субект, тормози цял сектор, със сигурност трябва да се вземат конкретни мерки. Защото иначе автотърговците ще са принудени да правят едни инвестиции, които са невъзможни в условията на тази криза. Въпросният ВЕЦ е буквално на артерията на язовира, и трябва да се направи така, че неговата работа да не е обвързана с нивото на язовира. Това нещо трябва да се ограничи. През годините е имало опасност и от преливане и само в такива моменти този ВЕЦ трябва да работи по досегашния начин. Всички сме били без вода, не само за промишлени нужди, а и за битово-хигиенни и знаем, че това не е никак приятно. Според мен този ВЕЦ трябва да работи само, когато язовирът е застрашен от преливане, а не да го държи на минимума. Подкрепям исканията на всички колеги, както и на хората от село Палатово и искрено се надявам проблемът да се разреши по-скоро“, каза пред „Вяра“ председателят на Сдружението на автотърговците Вергил Кацов.

Димитър ИКОНОМОВ